Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Спиране на бързото зареждане
#1

Здравейте!!! Искам да попитам дали е възможно спирането на бързото зареждане с кабел както при Samsung има опция в менюто за включване на бързото зареждане?
Цитирай
#2

Workaround 1:
Адаптер, който е с волтаж само 5V, тока може да е всякакъв 500mA,... 1А,... 2A, ...

Workaround 2:
USB кабел, на който е прекъсната (поне) една от Data каналите TX или RX. В началото всички адаптери тръгват на 5V, а с телефона си комуникират и се разбират какво поддържа телефона (ако няма комуникация няма как да смени режим).Принципно с колкото по-малко се зарежда, толкова по-добре за живота на батерията.
Примерно, батерията 4700 mAh на 3.7V = 17.4 Wh, ако се зареждана с 5V на 1А = 5 W/h, ще ѝ трябва ~ 3.5 часа (накрая батерия се зарежда с по-малко ток, така, че 4 ч примерно). Абсолютно достатъчно време, ако се зарежда вечер докато спи човек.

Усмихни се . . . Животът е Хубав Smile
Samsung S22 Ultra 5G, S21 Ultra 5G, Note 20 Ultra 5G, Note 10+, Note 9, Note 8, Note 5, Note 3, Nokia 808, N8, 5800, N95, 6600, 6510, 5510


[-] 1 потребител изказва благодарност на Чо :) за това мнение:
  • dimkata
Цитирай
#3

Именно това ми е идеята да удължа живота на батерията. Значи си взимам един адаптер на 5v 2A примерно
Цитирай
#4

Така е най добре,аз зареждам моя със зарядното на сони 5V 1,5 A защото такова имам.
Цитирай
#5

Старите адаптери по спомен бяха на 1A, преди появата на каквото и да е бързо зареждане, потърсете такъв. Вариант е също така през USB на компютъра, там тока е дори по-малък- 0.5 A.

Най-голям ефект върху удължаването на живота на батерията всъщност е зареждането до 90 % и слагането на зарядно при достигане на 20 % от капацитета. Това показва опита от електрическите коли, но за съвременният живот едва ли е практично.

По мои наблюдения няма неблагоприятен ефект върху батерията при бързо зареждане. Все пак, ако планирате да ползвате телефона повече от 2 години, може да вземете някакви предпазни мерки. За мен лично това е още едно главоболие, за което да мисля, няма смисъл просто.


[-] 4 потребители изказват благодарност на milenvn за това мнение:
  • hamilcar, martoo, ronnie72, tosho_bg
Цитирай
#6

Възможно е, но по-добре си купи оригинално зарядно на Xiaomi, само че с по-малко ампери.
Но аз също не виждам смисъл да я зареждаш с бавно, защото тя е голяма, а това означава към 3ч.

Apple iPhone 8 Space Grey ---> Samsung Galaxy Note 9 Midnight Black ---> Apple iPhone 11 Pro Max Space Grey ---> Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue
Цитирай
#7

МОя скрмен опит показва , че бавното зареждане няма да помогне за по дългия живот на батерията. Аз лично там където спя има само един контакт и на него е включен лаптоп и така като си лягам го слагам да се зарежда от него. Е батерията пак се скапа за около 21 години. По скоро мисля , че броя цикли на зареждане играе голяма роля.

[-] 1 потребител изказва благодарност на logmax за това мнение:
  • milenvn
Цитирай
#8

Да, и как го ползваш, ако е с постоянно включен интернет, ползва се, докато се зарежда.
В днешните телефони батериите са достатъчно напреднали, за да спират енергията към телефона, когато се зареди.

Apple iPhone 8 Space Grey ---> Samsung Galaxy Note 9 Midnight Black ---> Apple iPhone 11 Pro Max Space Grey ---> Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue
[-] 2 потребители изказват благодарност на hazART за това мнение:
  • jordan00, milenvn
Цитирай
#9

(2020-10-11, 17:56:55)hazART написа:  В днешните телефони батериите са достатъчно напреднали, за да спират енергията към телефона, когато се зареди.

Потвърждавам. Това е другата голяма заблуда- че трябва да се изключва телефона от зарядното, след като се зареди. От години телефоните ми седят по цяла нощ в зарядното. Няма никакъв проблем, нито се скъсява живота на батерията от това.

Ползвайте си телефоните си както ви е удобно! Това се вещи, не особено скъпи и напълно заменими. Не им робувайте, в живота има далеч по-важни неща!!


[-] 4 потребители изказват благодарност на milenvn за това мнение:
  • martoo, robi07, Severna, tosho_bg
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)