Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Какво е ADB, shell, recovery, spl и всички тези страшни думички?!
#1

Е ми... забелязах, че някои колеги имат проблеми с разбирането на тези неща (и съвсем резонно). Та вместо да се лутат и търсят, питат по 101 пъти за едно и също нещо, реших да започна тема в стила на "речник" или с две думи - от всичко по малко. В последствие смятам да я допълваме и разширяваме. Та ако някой колега се сети за нещо, което съм пропуснал - да казва, за да го добавя в поста (или той да го свърши това, ако може)

1) Android - Операционна Система (windows, linux, mac os - това са примери за операционни системи) с отворен код (сиреч можеше да я модифицираш, разваляш и преправях какво решиш за добре, спазвайки разни изисквания на производителя... общо взето лицензи и общи условия..), позволявайки голяма
гъвкавост и лесно създаване на нови и нови приложения и оптимизация на работата и.

2. Какво е SDK - в превод Software Development Kit или "програмка", позволяваща достъп на програмиста до андроид устройства, посредством комютъра, като му се осигуряват съоветните инструменти за създаване на това и онова. За нуждите на обикновения потребител - използва се за инсталиране на програмки от компютъра, на телефона; правене на screenshots (снимки на дисплея). За това как се инсталират нещата - по-късно.

2.1. Как се инсталира SDK:
2.1.1. Windows
Десен бутон на My Computer->properties->Advanced->Environment Variables->Избирате "Path" (разположен при System Variables) и вътре добавяте пътя до \tools в SDK (примерно D:\Android-SDK\tools, или където сте си го сложили)
2.1.2. Linux
Отворете ~/.bash_profile or ~/.bashrc и разгледайте за "PATH" . Следва същото като при windows - добавяте пълния път до sdk (примерно /home/username/sdk/tools/)
2.1.3. Mac OS X (за по-стари версии - нямам информация)
Отваряте .bash_profile , намиращ се в home директорията на потребителя и процедирате както при линукс

3. ADB - Android Debug Bridge т.е. инструмент, идващ с SDK и позволяващ на потребителя да контролира интерфейса на устройства с Андроид ОС. За общите нужди се използва за рестарт, влизане в recovery режим, инсталиране на програмки и т.н. (за това как и какво - по-късно)

При windows потребители (поради типа на другите операционни системи то тяхните потребители са запознати със следващите действия), за да стартирате ADB отворете един command propmpt (при 98 май се казваше command com или нещо подобно..) и вътре като ред си пишете adb (излиза лист с възможните команди ... има си описание кое и как работи)

4. Shell - (не означава черупка Tongue ) - Android Shell Ви позволява да стартирате .. как да се изразя... нещо като "command prompt" при Windows ... посредством командата "adb shell" вие се свързвате към Андроид устройството и дефакто това което виждате на екрана е самата файлова организация на системата - директории, файлове и проче. Позволява се да се изпълняват редица команти и действия. (няма да се спирам конкретно... ще ги срещнете из разни теми)

5. Recovery - това е специален boot (сиреч - старитра системата или част от нея) image, позволява се правенето на back up (резервно копие на системата, в случай, че от разни експерименти или друго я счупите).

6. SPL - Secondary Program Loader, използва се, за да зареди система, защото обикновено първия boot loader е с много малки размери (инжинерни решения - не са в моята компетиция...) и затова се използва SPL. Обикновенно различните модификации на Андроид изискват някакъв тип spl - в един момент може да се наложи да се смени SPL. Рядко се случва и не е препоръчително, ако незнаете какво правите да го свършвате сами.

7. Radio - Това представлява програмка, която управлява хардуерния модул на устройства, позволяващ да се извършват обаждания, да се генерира 3G/2G/4G/GPRS и проче трафик. Преди имаше една теория, според която първо се инсталира radio и след това spl, за да не се счупи (brick) телефона. В момента се заформя друга такава, но недейте да пипате, ако незнаете какво правите.

8. ROM - вид електронна компютърна памет, която позволява еднократен запис и многократно четене. В нашия случай rom е станал синоним на версия на операционната система (андроид Tongue ) и под ROM се разбира примерно MoDaCo, Cyanogen, FJ и прочае.

9. ???Какво е OTA или FOTA ??? - (F)OTA означава (Firmware) Over The Air. Това е процес, при който изискваните ъпдейти и операционни системи за телефона могат да се пращат по клетъчната мрежа.

10. Флашване на ROM - представява изтриване и инсталиране на Андроид. Операцията обикновенно е простичка и сравнително бърза (10-15мин. максимум). Използват се команди през SDK или комбинации от бутони през телефона. С две думи - все едно си преинсталирате уиндоуса (причини - бол...). Как, кога, и защо - в темите за съответните ромове си пише.

11. Какво е ROM Update Utility??? - ROM Update Utility е пакета със стоковия софтуер, който се използва за флашване на телефони ( HTC ).

12. Какво е Kernel - Kernel е ядрото на ОС-а. Работата му е да осъществява връзката между хардуера и софтуера и изпълнение на системни функции. За всеки ром има различни кернели. Може да се ползва и един кернел за няколко ром, но за тази цел зависи как е направен и дали ще сработи.

13. Какво е CMD - съкращение на command prompt . Аналог на command.com в Windows 95/98 . Това е аналог (според мене лош) на конзолите при Unix-like операционни системи. В нашата сфера (Андроид) се използват малко команди (описани по-доло), които служат за различни цели - инсталация на програми, местене на файлове, ровичкане по телефона (може и без него) и активиране на команти през SDK. Стартира се по няколко начина:
А) windows бутона (логото на windows - на повечето клавиатури е разположен между лявите Ctrl и Alt бутони, като положението при лаптопи може да варира (от опит - обикновенно е горе в дясно)) + R .. отваря се едно малко прозорче, като в него написвате cmd и натискате OK (този метод работи при всички Windows)
Б) Старт Меню (доло в дясно на екрана) -> Accessories -> command prompt
В) При някои Windows версии (95/98) пак е от Accessories, но се казва или cmd или MS-DOS или MS-DOS prompt, като не си спомням добре (ако някои знае как е точно, нека ме поправи или редактира поста)

Малко обяснения на общи команди ( гледам из разни теми все се пита какво е adb shell, adb push ...)

1. adb install - използва се за инсталиране от компютъра на софтуер на андроид устройство. Например: adb install programka.apk . Обърнете внимание, че за да използвате adb install programka.apk то трябва или да се намирате в директорията (примерно да ви пише C:\programi\ и тук да е programka.apk) или примерно да дадете точния път до нея, например adb install C:\programi\programka.apk ) Да отбележа още нещп - APK разширението е това, което се използва в андроид и всички програи, които се инсталират имат това разширение.

2. adb shell reboot:

2.1. adb shell reboot - прави обикновен рестарт на телефона (все едно сте го направили посредством съответното копче)

2.2. adb shell reboot recovery - прави рестарт и влиза в recovery mode (горе съм споменал какво представлява)

3. busybox - инструмент, идващ с почти (ако не и всички) модифицирани версии на Андроид, като този инструмент позволява изпълнението на различен набор от команди, като не е необходимо да се влиза в shell. Въпросни команди може да срещнете из форумите.

4. adb

4.1. adb push - използва се, за да качите файл от компютъра, на андроид устройството. Пример:
adb push C:\dir\123.jpeg /sdcard/snimki/123.jpeg т.е. когато използвате adb push, то първият ред "C:\dir\123.jpeg" представлява точния път до файла, който искате да качите на телефона, а пък втория "/sdcard/snimki/123.jpeg" е мястото на което ще се качи файла, както и името, под което ще е записан.

4.2. adb pull - обратното на push, като разликата е, че първия ред е фйла на в андроид устройството, който искате да изтеглите, а втория е мястото и името, под което ще бъде записан на компютъра. Пример:
adb pull /sdcard/snimki/123.jpeg C:\markup\snimki\123.jpeg .

5. adb remount - това е друга, често срещана команда, която се използва, за да remount-не системния дял т.е. ако мога да се изразя - да го деактивира и отново да го реактивира (става бързо и безболезненето) ... един вид рефреш (не точно, но така го приемете)

П.С. Ако имате някакви въпроси, относно термини и команди - не се притеснявайте и ги задайте. Ще бъдат добавени и обяснени в първия пост.

Powered by PLCNeT DM
The power of dreams...
[-] 3 потребители изказват благодарност на black`d3vil за това мнение:
  • Compare, jhoro, skysoft
Цитирай
#2

Супер!
Смятам наистина, че ще е полезно на много хора (включително и на мен) Smile
Мерси!!!

 MI 11 ULTRA & Galaxy S10e 
При забелязано нарушение на правилата на форума , моля ползвайте бутона "Докладвай" ! ____________________


Цитирай
#3

Това ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това как се извършват основни операции като инсталиране на програми, задаване на рингтон, деинсталиране на програми, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и други.

1.Инсталиране на програми (игри)– инсталирането на програми от маркета няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от маркета.
След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на мемори картата на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на мемори картата трябва да си качите от маркета някои файл мениджър (EStrong File Expolrer, ASTRO File Menager, Linda File Manager и много други). Инсталирането на файл мениджър е необходимо поради това, че в Android OS. Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, след това потвърждавате и инсталацията е приключена.

2.Деинсталиране на програми - прави се от Settings/Applications/Manage applications.
Програмите свалени от маркета могат да се деинсталират и директно от него от секцията Downloads

3.Задаване на mp3 като рингтон – Има 2 начина за това:
1) Пускате си избраната песен през приложениeтo Music натискате бутона Menu и от там Set as Ringtone. Този метод е по-подходящ за хора които по-рядко си сменят рингтона и имат един рингтон за всички контакти.
2)Създавате си папка под име Media на мемори картата. В папка Media трябва да направите още три папки под имената alarms, notifications и ringtones. След това поставяте мр3-ките в съответната папка, рестартирайте телефона и тези мр3-ките ще се появят в списъка с мелодиите за звънене.

4.Инсталиране на програми на мемори картата – това не е възможно, приложенията се инсталират на вградената памет на телефона. Този проблем е решен в новата версия на Android OS – 2.2 Froyo.
Има вариант за инсталиране на приложенията на картата но това минава през руутване на телефона и инсталиране на custom ROM. Има теми за това във форума, но това е процедура, която крие рискове.

5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.
3G Watchdog (има я в маркета) е програма, с която можете да следите трафика който сте генерирали през мобилния интернет. Може да има разминаване между показанията на 3G Watchdog и фактурата на мобилния оператор, защото мобилните оператори имат минимално таксуване на трафика. Т.е. ако вие навъртите 550 КБ а минималното таксуване на оператора е на 1МБ, то тези 550КБ ще ви бъдат отчетени като 1МБ от мобилния оператор.
APNdroid (има я в маркета) е програма, с която можете да спрете мобилния интернет.

6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона - за да прехвърлите абонатите от сим картата отивате в приложението People, след това бутона Menu и тогава Import/Export и импортвате от сим картата.

7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата - за това се изисква допълнителен софтуер, програмата се казва Contact2Sim и я има в маркета.
Има начин и без допълнителна програма, но само един по един (може да се ползва при добавяне на нов номер). Това става така влизате в приложението People цъкате върху номера който искате да прехвърлите после Menu/More/Save to SIM.


Мисля че това са основните неща, с които се сблъсква човек при пръв досег с Android OS.
Надявам се това ръководство да намали броя на темите от типа „Кажете как да…”, тъй като станаха вече хиляди.

LG NEXUS 4 & Asus Transformer TF101
[-] 1 потребител изказва благодарност на reaper22 за това мнение:
  • skysoft
Цитирай
#4

Евала за темата и много, много благодарско Smile Smile Smile

Galaxy Note 10+
Цитирай
#5

Ако ви кажа колко ровене ми спестихте и колко мои теми за триене си спестихте бедна ви е фантазията Smile Браво!

Etiam si omnes, ego non. 
Цитирай
#6

Лелеее...колко полезни неща на едно място! Благодаря! :bow:

MOTOROLA DEFY /MB525/MOD CyanogenMod-7.1.0-RC1.5-jordan/System ver. Gingerbread GRK90 2.3.5
Цитирай
#7

по точка 2 мисля че много объркано си го написал и отчасти неправилно Smile

Motorola Milestone, Toshiba G900
Цитирай
#8

Можеш да добавиш командата, adb reboot download. Не знам дали всички телефони имат Download Mode, но моя не можеше да влиза и трябваше така да го вкарам.

Samsung Galaxy S4
Цитирай
#9

До колкото съм наясно (не съм привърженик на samsung) това е мод само при Samsung. Има хора, които са по-наясно с download mode и ако имат желание - могат да допълнят инфото.

Powered by PLCNeT DM
The power of dreams...
Цитирай
#10

един въпрос.откъде се вземат файловете при хард ресет на телефона,че да не ги изтрия случайно и да си ликвидирам телефончето?

GLav 4.0
Цитирай
#11

От /system/app, каквото има там се възстановява, ако изтриеш нещо от тази папка и направиш hard reset после това което си изтрил ще липсва.

HTC Sensation S-OFF - ROM █ ViperS v5.0.0 █
Цитирай
#12

абе хора знаещи направете така че хората да видят във видео това което пишите как се сваля андроид маркет от компютара как се инсталира в телефона как се инсталира тоя арк фаил как се инсталира igo на телефона чрез usbкабела скайпа и др мерси предварително
Цитирай
#13

maremjan написа:абе хора знаещи направете така че хората да видят във видео това което пишите как се сваля андроид маркет от компютара как се инсталира в телефона как се инсталира тоя арк фаил как се инсталира igo на телефона чрез usbкабела скайпа и др мерси предварително


Колега, за втори път го постваш това във важна тема. Ако не се справяш с четенето и разбирането има клипове в youtube за това.

|||ПРАВИЛА|||¸.·´¯Facebook, Twitter, G+, YouTube и Vbox¯´·.¸|||ЕКИП|||
@Luba6ky Задавайки въпроси на PM, унищожавате форума!
Цитирай
#14

Аз искам да помоля ако може някой да ми даде проверен линк от където да си дръпна android SDK защото аз на едно място открих нещо около 400мб, на другото вирус, на третото към 70МБ и се обърках а не сам в час с тези неща чак толкова. Мерси предварително Wink

[box] Phone: hTC Sensation | Rom: ViperS 5.10 | Recovery: 4Ext 1.0.0.5 RC9 |[/box]
Цитирай
#15

Официалния сайт: http://developer.android.com/sdk/index.html
Цитирай
#16

здравейте имам въпрос когато направя wipe data/factory reset ; format system трие ли се backup-a на системата?!?!

Phone History:Motorola V270,Sony Ericsson K510,Sony Ericsson k530i,Sony Ericsson K550i,Nokia 5530,Mtel A100 and APPLE IPOD TOUCH 8GB>>>Samsung Google Nexus S
Цитирай
#17

Трие се, сложи го на SD

SGS 6 [Stock 6.0.1]

Цитирай
#18

аз съм с nexus s и нямам сд карта

Phone History:Motorola V270,Sony Ericsson K510,Sony Ericsson k530i,Sony Ericsson K550i,Nokia 5530,Mtel A100 and APPLE IPOD TOUCH 8GB>>>Samsung Google Nexus S
Цитирай
#19

Прехвърли го на компютъра, тогава.

SGS 6 [Stock 6.0.1]

Цитирай
#20

къде се намира , а и ако осе*а нещата и тела не иска да се пусне как да го сложа пак??

Phone History:Motorola V270,Sony Ericsson K510,Sony Ericsson k530i,Sony Ericsson K550i,Nokia 5530,Mtel A100 and APPLE IPOD TOUCH 8GB>>>Samsung Google Nexus S
Цитирай
#21

wipe data+wipe cache не би трябвало да изтрие твоя backup. (копираш си го на PC, за всеки случай само).

 MI 11 ULTRA & Galaxy S10e 
При забелязано нарушение на правилата на форума , моля ползвайте бутона "Докладвай" ! ____________________


Цитирай
#22

ами след format system??

Phone History:Motorola V270,Sony Ericsson K510,Sony Ericsson k530i,Sony Ericsson K550i,Nokia 5530,Mtel A100 and APPLE IPOD TOUCH 8GB>>>Samsung Google Nexus S
Цитирай
#23

Ако направиш формат на паметта на устройството се изтрива. Правиш си бекъп и си го копираш на ПC.

quod sumus, hoc eritis
Цитирай
#24

Може да добавите и какво е kernel. Smile
Цитирай
#25

vELiNiO написа:Може да добавите и какво е kernel. Smile


Добавено е!

|||ПРАВИЛА|||¸.·´¯Facebook, Twitter, G+, YouTube и Vbox¯´·.¸|||ЕКИП|||
@Luba6ky Задавайки въпроси на PM, унищожавате форума!
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)