Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2G(GSM)/3G (HSDPA HSPA+) 4G(LTE)
#1

jorrddan написа:Исках да напиша подробности, но ме нападнаха вандалите и само успях да пусна снимката през телефона...

Свален е от зарядното на 20.08.2012г. в 07.00ч. (десетина минути допустима грешка)
Не съм правил настройки в extweaks, даже не съм я пускал.
2 часа и половина са браузване, Gtalk и т.н. през мобилен интернет на 2G/Еdge/.
3 часа и половина електронни книги /Cool reader/
Oстаналите за друго.
Имам около 20-30 минути разговори (мързи ме да стана и да видя).
Няма Wi-Fi, GPS и игри.
Циганинът е Ollo Creature Final (LPU)

Не съм мислил, че ще видя такова нещо, затова го пуснах.
ясно...а това 2G въобще как го постигате?Някакви настройки ли са?Защото на мене или е в режим H+ или 3G.2G попринцип е по-бавен от 3G , ако не се лъжа ?

SAMSUNG GALAXY S20+ GRAY
Цитирай
#2

2G е GSM и от настройките се пуска
Настройки>Мобилни мрежи>Режим на мрежа (или нещо подобно)>GSM (или Само GSM)


☜ПаднаЛ АнгеЛ☞
ЕСъМъ  за светъл живот. 
Цитирай
#3

jorrddan написа:2G е GSM и от настройките се пуска
Настройки>Мобилни мрежи>Режим на мрежа (или нещо подобно)>GSM (или Само GSM)

а да сетих се, ама така не изключвмае ли HSDP?Понеже не съм правил такава процедура...каква е разликата в скороста на интернета с 2г и 3г?смисъл усезаема ли е?

SAMSUNG GALAXY S20+ GRAY
Цитирай
#4

Да.

Trust nobody who smiles before 10am...

Цитирай
#5

За браузване върши работа, за гледане на видео - не.
Става също и за разговори през Viber, Skype и т.н.

☜ПаднаЛ АнгеЛ☞
ЕСъМъ  за светъл живот. 
Цитирай
#6

Какви са разликите и спецификите на различните типове мобилни мрежи?
Отговорът може да намерите в следващите редове.
Темата не съм я писал аз, не разбрах името на автора, затова в края има линк към източника.

Когато GSM стандартът стартира в началото на 90-те, първият метод за обмен на информация освен глас се нарича Circuit Switched Data (CSD). Аналогията е с модем, използван по време на стандартен телефонен разговор. Тарифирането е на време, а не на трафик. Еволюцията е под формата на High-Speed Circuit-Switched Data (HSCSD). Същото като CSD, но по-бързо. До тук с 2G.

Здравейте в света на 2.5G: General Packet Radio Service (GPRS). Иконката е “2G”. Много хора го бъркат с GPS, което няма нищо общо. За мен тази технология е началото на преноса на данни под формата, която познаваме и до днес. Тарифирането е на трафик, а не на време и може едновременно да се говори и да се реализира трафик – нещо невъзможно със CSD/HSCSD. Латентността е много висока – над 600ms за от поискване до получаване на пакет и не може да се използва нормално дори за аудио разговор. Приоритетът е по-нисък от глас и ако много хора говорят в същата клетка, скоростта на GPRS пада драстично. Скоростта пада логаритмично с отдалечаване от клетката. Абе не става.

2.75G: Enhanced Data Rates for GSM Evolution (EDGE). Иконката е “E”. Използва се същата инфраструктура като GPRS, но е по-бързо. Уж латентността е по-ниска, но не мога да намеря много достоверна информация какво се случва в реалността. От моите изпитания – пак не става за говорене (VOIP), макар да изпълнява изискванията за пропускливост (както и GPRS).

От тук нататък говорим за 3G. Всъщност малко хора знаят, но тук вече терминът “GSM” не съществува и остава като наследство в разговорния език. 3G мрежите се наричат Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) и бележат своето начало след 2001-ва година. UMTS използва част от наличното GSM оборудване, но далеч не всичко. Всяка UMTS “клетка” практически се изгражда наново. Т.е. самото оборудване е различно от GSM и операторът може да използва наличната инфраструктура като захранване и някои други компоненти, но в общи линии 3G (UMTS) си е втора мрежа, която оперира паралелно с 2G (GSM).

Това е причината защо на доста места преди години имаше много добро 2G и много слабо 3G покритие. Представете си какви ресурси се изискват изградената с години мрежа с милиони клетки да се изгради наново. Да не говорим за лицензи. Сега нещата се пооправиха, но е пълно с места, на които операторите изобщо не си правят труда да поставят UMTS клетки и съответно сте ограничени до разглежданите досега технологии.

UMTS е доста различна технология от GSM. Имат общи черти, но разликите са страшно много. За съжаление една от тях е по-ниските времена за изчакване или разговор, когато един телефон използва UMTS. Всъщност това е единственият минус и една от причините защо е добре ако не използвате много-много данни, да си стоите на 2G. Особено в началото трябваха и повече UMTS клетки за единица площ, за да се постигне същото покритие спрямо GSM. Безплатен обяд няма.

Не може да се каже точно каква е разликата в изпозлването на батерията между GSM и UMTS, защото зависи от беузмно много фактори (колкото 5 статии с размера на тази), но я има. Някои от факторите са как е изградена едната и как другата мрежа, колко наблизо са клетките, каква е интерференцията, коя честота се използва (и двата стандарта поддържат различни, а разликите между всяка изобщо не са малки). С две думи – никой не може да каже.

“Чист” 3G се отбелязва на телефона като 3G и може спокойно вече да се използва за по-сериозна Интернет свързаност. Използването на VOIP не е проблем и по мои наблюдения скоростта варира по-малко спрямо 2G/2.5G/2.75G. Или дори да варира, е сравнително стабилно.

От тук нататък е развитието след “чист” 3G. Технологията се нарича High Speed Packet Access (HSPA) и под нейната шапка стоят 2 технологии – една за по-бърз download и една за по-бърз upload. Като се ползва някоя от тях, на телефона се изписва “H”.

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) е първият “upgrade” в самата 3G UMTS спецификация. Отбелязва се като “H” на телефона. С две думи това е усъвършенствана технология, с която download скоростта нараства. С колко? Зависи операторът колко е решил да инвестира. В общи линии може един и същ оператор в различни интервали от време да е използвал различно оборудване, защото има няколко “версии” – 3.6, 7.2, 14.4 mbit/s. Нямам идея в България кой оператор на какво се е спрял, а и няма гаранция, че навсякъде е едно и също. Може да е започнал с HSDPA 3.6, а след няколко години към края на “upgrade”-а да е ползвал вече HSDPA 14.4. Това са спекулации.

Освен това корекцията на грешки е значително подобрена и по-рядко се налага препредаване на информацията. Латентността (ping) спада още повече. VOIP е още по-стабилен през такава връзка. Скоростта на upload все още остава ниска, това е само технология за бърз download.

High-Speed Uplink Packet Access (HSUPA) е същото като HSDPA, но за upload – връзката от телефона към клетката. Т.е. на места, където се поддържа HSUPA, може да upload-вате доста по-бързо. Нямам идея дали “H” на телефона се показва при поддръжка на HSUPA, HSDPA или и двете, както и каква е връзката между тях (може ли на едно място да има само едното, на друго само другото или вървят комплект). Данните в Интернет по темата са страхотно противоречиви – не успях да си извадя нито един извод за 20 минути четене. Внедряването на HSUPA е елементарно и май само софтуерно. Т.е. където е имало HSDPA, “проимва” HSUPA почти безплатно.

И при HSDPA и при HSUPA има класове и от гледна точка на телефона и от гледна точка на оборудването. Всъщност така е и с GSM/GPRS/EDGE. Никога не знаеш точно оборудване кой клас използва операторът в текущата клетка (съседната може да е различна), колко други човека теглят, каква е интерференцията и т.н. Т.е. НИКОГА не може да знаеш каква скорост да очакваш.

Разгледахме HSPA, състояща се от HSDPA (download) и HSUPA (upload). Следваща стъпка е:

Evolved High-Speed Packet Access (HSPA+). Отбелязва се на телефона като “H+”. Това е най-новото и най-бързото. Съществува като стандарт от 2008-ма, масово започва да се внедрява от 2010-та, подобрява се през 2011 година. Позволява на теория по-висока скорост и ниска латентност и в двете посоки (ама на теория, че пак има 100 “ако”-та и “тогава”-та).

Доста от старата архитектура на UMTS се “заобикаля” при HSPA+, което прави бъдещите клетки, изграждани от тук нататък от оператора по-евтини, спрямо същите, използващи HSPA. Моля, никой да не разчита на тази информация, така пише в Wikipedia. Латентността най-вероятно пада още повече като прочетох колко мнооого междинни слоеве комуникация отпадат. В началото (2009 година) Mobiltel слагат HSPA+ само до 21 Mbit/s, но през 2011 в по-големите градове тече процедура по upgrade до 42 Mbit/s.

Следва 3.9G (не ме псувайте). Технологията е 3GPP Long Term Evolution (LTE). Достига до 300 Mbit/s download и 75 Mbit/s upload, което е доста под изискванията за “истинско 4G”. Предлага под 5ms латентност при оптимални (недостижими) условия.

В края на 2011 година Mobiltel провеждат първия тест на LTE мрежа в България. Скоростта е била около 100 mbit/s (12,5MB/s). Реалната за масова употреба очаквам да е на половина, което пак е много добре. Важно е да се отбележи, че при LTE (3.9G) преносът на глас при нормален разговор за пръв път се реализира напълно пакетно (IP based), което означава влагане на доста “мисъл” от оператора как това да се случи. Това е първата подобна промяна още от създаването на GSM стандарта началото на 90-те.

Очаква се масово навлизане на LTE в България края на 2013-та, началото на 2014-та година. Засега като чета положението с батерията е както при преминаването от 2G към 3G. Т.е. по-зле.

Малко странно е да се говори какво следва след LTE, при положение, че в България ще го видим след 4-6 години, но продължението се нарича… 4G (LTE Advanced) и се явява големият смисъл от това да се инвестира в LTE изобщо. Защо? Защото самото LTE не предлага коой знае колко по-висока скорост от HSPA+, но пък компенсира това с полагането на нужната инфраструктура за първата истинска 4G мрежа в България.

4G: Там е малко размито. Технологията се нарича LTE Advanced и е нещо като “upgrade”-ът на LTE. Надграждането на съществуваща LTE мрежа до LTE Advanced е значително по-евтино от самото внедряване на LTE, което пък е нужно, за да стигнем до 4G изобщо.

Принципно изискването за истинска 4G мрежа е стационарни устройства да постигат 1 Gbit/s (125MB/s), а мобилни 100 Mbit/s (12,5MB/s).

Абе да, ама не е толкова просто. Има бъдещи планове за още яки upgrade-и по HSPA+ (3.75G), с което скоростта да подмине (?!?!?!?!) тази на LTE. Всичко е толкова ужасно оплетено, че се радвайте колко спестявам (ако някой изобщо го чете това).

Планът е до към 2013-2014-та година да имаме работещ LTE, а (моя спекулация) надявам се още 3-4 години след това и да имаме първата 4G мрежа!

Някой ден тя ще предлага пренос на следното напълно безжично в рамките на големите градове:
o IPv6 – безкрайно (наистина) много IP-та за всички
o QoS гарантиран пренос (без прекъсвания, накъсвания и т.н.)
o Мноого канали HDTV телевизия
o 7.1 аудио
o Свързаността между произволни две точки по света в 4G мрежа ще е поне 100 mbit/s (12,5MB/s)
o Преминавате с телефона/компютъра/нещото през целия град с тези скорости без да ви се нарушава свързаността. Наистина.

Изобщо бъдещето чертае какви ли не работи. Да доживеем до 2016-та, да видим – не е чак толкова далеч. До към 2018-та предполагам ще е доста масово, ама това са си 6 години, откъдето и да го погледнеш – дотогава я камилата, я камиларят.

Следва таблица със скорости. Внимание! Тази таблица НЕ е вярна. Защо? Защото никога не може да бъде. Има толкова много “зависи”, че не мога да опиша. Практически зад всяка цифра тук седи бая четене от моя страна и осредняване. Нито една от тези цифри не е заложена твърдо никъде. Всеки оператор според оборудването си може да поддържа по-ниски от посочените стойности, а в някои случаи (чист 3G UMTS) и по-високи, което вече е въпрос и на комбинация от телефон + свободни канали. Т.е. тези цифри не бива да се използват за нищо смислено. Те са само приблизителни и целта им е да покажат порядъци, не точни данни. Навсякъде съм преобразувал до KB/s, за да ви е по-удобно, тъй като на почти никой не му говорят нищо kbit/s и mbit/s. Също така навсякъде kilo- и mega- е смятано като 1000, а не като 1024.

[Изображение: speed-table1.png?w=450]

Източник:

☜ПаднаЛ АнгеЛ☞
ЕСъМъ  за светъл живот. 
Цитирай
#7

jorrddan написа:За браузване върши работа, за гледане на видео - не.
Става също и за разговори през Viber, Skype и т.н.
ясно.вие чрез 2г щадите повече батерията нали така?

SAMSUNG GALAXY S20+ GRAY
Цитирай
#8

Да.

Trust nobody who smiles before 10am...

Цитирай
#9

Извинявам се за въпроса, ама това само за sgs2 ли важи или за всички телефони
Цитирай
#10

tashek написа:Извинявам се за въпроса, ама това само за sgs2 ли важи или за всички телефони
според мене това са си характеристиките на различните мрежи !Не зависи от телефона Smile

SAMSUNG GALAXY S20+ GRAY
Цитирай
#11

Всички

Trust nobody who smiles before 10am...

Цитирай
#12

Именно. Да ме извини автора но мисля, че темата е за друг раздел. Без лоши чувства разбира се......
Цитирай
#13

Темата е постната тук,щото така е решил автора.И може би,защото напоследък точно тук има доста запитвания относно H/H+.Пък и мен,когато някой ме открехва за нещо,никога няма да му държа сметка що не излиза да го каже на мегдана,примерно.
Цитирай
#14

Темата е полезна и то много. Това не го оспорвам. Да не говорим, че самия автор е модератор и щом е решил така, ок. Но тогава да не бъдем толкова строги към всеки, който е пуснал това или онова погрешка. Или темата да се премести при въпросите за мрежата. Както казах, без лоши чувства, въпросът е принципен. Ще се радвам ако мода разчисти, независимо какво решение вземе....
Цитирай
#15

Съгласен с tashek. Темата е за някой раздел който всички посещават, примерно "Разни"

Trust nobody who smiles before 10am...

Цитирай
#16

Добре, отива в разни, където никой няма да я види, но само да ивдя такъв въпрос в раздела за Самсунг...

☜ПаднаЛ АнгеЛ☞
ЕСъМъ  за светъл живот. 
Цитирай
#17

Въпроси ще има, не виждам това какво те притеснява. Сега просто ще е много по лесно- само копваш лина на темата и готово

Trust nobody who smiles before 10am...

Цитирай
#18

jorrddan написа:Добре, отива в разни, където никой няма да я види, но само да ивдя такъв въпрос в раздела за Самсунг...
Аз да благодаря за преместването! Wink Темата е много интересна. В Разни я видях, но в раздела за Самсунг нямаше да я видя.

Nokia 2310 -> Sony Ericsson W910i -> Nokia 6303i classic -> Sony Ericsson WT19i Live with Walkman с руутнат Android 4.0.4 -> HTC Desire 500 със стоков Android 4.1.2
Цитирай
#19

donjo написа:
jorrddan написа:Добре, отива в разни, където никой няма да я види, но само да ивдя такъв въпрос в раздела за Самсунг...
Аз да благодаря за преместването! Wink Темата е много интересна. В Разни я видях, но в раздела за Самсунг нямаше да я видя.

+1 и от мен, за преместването в "Разни".

Доста ме обогати като информация, прибавям го в дяла "интересни и любопитни факти" на съзнанието ми. А и успях да си отговоря по-точно, конкретно и задълбочено за мобилният пренос на данни. Благодаря!

Търся си неработещи скенери!!! За връзка пишете на лично съобщение.
Цитирай
#20

chirusa написа:
donjo написа:
jorrddan написа:Добре, отива в разни, където никой няма да я види, но само да ивдя такъв въпрос в раздела за Самсунг...
Аз да благодаря за преместването! Wink Темата е много интересна. В Разни я видях, но в раздела за Самсунг нямаше да я видя.

+1 и от мен, за преместването в "Разни".

Благодаря!

+1!!! :cheers:

VOG-L29
HW GT 2 Pro-A3D 
Цитирай
#21

EDGE всъшност става за доста работи-разговори през Viber, стриминг на радио,проверка на mail и Facebook...при мен 80% се върши при EDGE без проблеми.
Цитирай
#22

някои може ли да ми разясни как точно работят
WCDMA
EVDO
TD-SCDMA
това са стандартите на таблета ми кои по точно да избера за работа с 3G Flash,тоя модел го поддържа и го имат в Глобул HUAWEI E173 (WCDMA)

Q-MAX 9001+3G HUAWEI Е355
Цитирай
#23

o IPv6 – безкрайно (наистина) много IP-та за всички
o QoS гарантиран пренос (без прекъсвания, накъсвания и т.н.)
o Мноого канали HDTV телевизия
o 7.1 аудио
o Свързаността между произволни две точки по света в 4G мрежа ще е поне 100 mbit/s (12,5MB/s)
o Преминавате с телефона/компютъра/нещото през целия град с тези скорости без да ви се нарушава свързаността. Наистина.

Dance с нетърпение чакам 4G мрежата Dance

Samsung Galaxy Note 3 N9005 Android 5.0 LolliPop + Samsung 32GB Micro SD Card Plus (Class6, UHS-1)
Favorite Games: Asphalt 8 Airborne / Real Racing 3 / N.O.V.A. 3 / Dungeon Hunter 4 / Modern Combat 5 / Heroes of Order & Chaos / Clash Of Clans
Цитирай
#24

benzol написа:някои може ли да ми разясни как точно работят
WCDMA
EVDO
TD-SCDMA
това са стандартите на таблета ми кои по точно да избера за работа с 3G Flash,тоя модел го поддържа и го имат в Глобул HUAWEI E173 (WCDMA)

Ето ти малко да четеш - http://en.wikipedia.org/wiki/TD-SCDMA
С две думи, теб те интересува в настройките на мрежа да е избрано WCDMA/GSM и така, където има 3G ще ползваш него, а където няма ще се прехвърляш автоматично на 2G.

|||ПРАВИЛА|||¸.·´¯Facebook, Twitter, G+, YouTube и Vbox¯´·.¸|||ЕКИП|||
@Luba6ky Задавайки въпроси на PM, унищожавате форума!
Цитирай
#25

Здравейте ! Аз понеже съм босичък в тия неща, но усетих, че тук има сриозни познавачи и реших да ви попитам за моята Xperia S. Открих тези характеристики:

2G Network: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 - LT26i
GPRS: Up to 86 kbps
EDGE: Up to 237 kbps
Speed: HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps

И се чудих, чудих какво значат, и реших да попитам тук, дали е добре телефона, и всъщност тези стойнисти дали са реални за България. А да.... оператор Globul (ако има значение).
Благодаря предварително !

Alcatel Idol 3 (5.5), SONY Xperia M4 aqua
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 2 гост(и)