Оценете темата:
  • 2 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Работа с FASTBOOT
#1

ВНИМАНИЕ! Темата има информационен характер. Задължително се консултирайте с важните теми в раздела на вашето устройство относно необходими файлове, специфична клавишна комбинация за вашия модел, инструкции по инсталация на ROM и т.н., за да си нямате по-нататъчни проблеми!


Fastboot, накратко, е протокол, чрез който се инсталира, трие или обновява системната памет на телефона, респективно фирмуера или ROM-а. Използва се единствено, когато телефонът е въведен в така наречения bootloader режим. Всеки телефон има bootloader, но не всеки телефон поддържа този протокол.
Обикновено телефонът се въвежда в този режим чрез клавишна комбинация от сорта на Vol-UP + Power.
Най-често по този начин изглежда:

[Изображение: f1.jpg] | [Изображение: f2.png]За да боравите успешно с fastboot режима е необходимо той да има два `края`. От една страна android устройството свързвано с кабел с компютъра. И съответното другата страна е компютърът със свален fastboot (изпълним файл) и евентуално драйвъри. Свалянето и инсталирането на fastboot може да се осъществи по няколко начина. Те включват и ADB.


За Windows потребители:

1) Използвайки инсталатора 15 seconds ADB Installer - Стартирате файлът като администратор и отговаряте с Y на задаваните въпроси, както всяка друга инсталация. Този инсталатор включва adb, fastboot и драйвъри.

2)
Друг удобен инсталатор Minimal ADB and Fastboot. Инсталацията е лесна и удобна. Включва adb, fastboot.

3) Друг вариант е да свалите изпълнимите файлове от тук. Файловете съм ги взел от Android SDK и работят безпроблемно. Разархивирате ги от архива и ги поставяте в C:\Windows\

И трите метода въвеждат пътят към изпълнимите файлове в системата и позволява изпълнението им в CMD от всяка директория.


За Линукс потребители:

1)
Чрез Android SDK и по-нататъчно инсталиране на platform-tools.

2)
Сваляте следния архив. Копирате файловете adb и fastboot в /usr/bin/ и им задавате необходимите права чрез chmod (755). Копирате файлът 51-android.rules в /etc/udev/rules.d/ и задавате необходимите права (644). Рестартирате компютъра, за да се обновят udev правилата.
Особено при линукс е, че с fastboot се борави единствено с root или sudo права.


___________След като двете страни са свързани и телефонът е във fastboot режим, можем да пристъпим към командите.
За да не утежнявам и усложнявам темата ще включа само най-важните опции и само това, което някога може да използвате.


За въвеждането на команди е необходимо да отворите CMD прозорец под Windows или Терминал под Линукс.

Команди:

fastboot devices - Дава информация за свързаните устройства. Перфектен начин да разберете дали телефонът ви е правилно разпознат.

fastboot oem unlock - Служи за отключване на bootloader-а на устройството, тоест при наличие на отключен буутлоудър имате възможност за записването на незащитени (custom) ядра. При отключването се прекратява гаранцията.

fastboot oem lock - Служи за заключване на буутлоудъра на устройството. Респективно след инсталиране на стоков Android и заключването се възстановява гаранцията.

fastboot erase дял - Изтрива съдържанието от зададения дял (partition). Например fastboot erase boot изтрива съдържанието от дял boot, респективно ядрото.

fastboot flash дял файл.img - Записва съдържанието от (флашва) даден файл на дяла. Например за флашване на къстъм рекавъри е необходимо да изпълните следната команда: fastboot flash recovery custom-recovery.img

fastboot reboot - Рестартира устройството в Android среда.

fastboot -w - Изчиства файловете от дялове userdata и cache. Равносилно е на erase userdata и erase cache.

fastboot boot файл.img - Зарежда определено ядро или recovery, без да го записва в паметта на устройството. Използва се за тестови цели.


Дяловете (партишъните) във fastboot, с който се борави най-често са следните:
boot - там, където се помества ядрото
recovery - рекавъри
system - системните файлове на Android
cache - кеш файлове на Android
userdata - потребителската памет
bootloader - самия bootloader. Операциите възможни с този дял се ограничават само до флашване / обновяване на bootloader-a. В никакъв случай не опитвайте да изтривате този дял.

* При изтриване на данните от дял userdata се губят не само приложенията и техните данни, но и файловете от вътрешната памет на устройството. Внимавайте с това!


В реалност обаче въпреки, че fastboot е важна част от поддръжката на вашето устройство, повечето инсталации на ROM-ове ще се осъществява през recovery. Защо тогава и кога бихте предпочели да използвате fastboot пред recovery?
– Чрез fastboot се флашва предимно стоков софтуер. Тоест връщането към фабрично състояние. Предимствата на флашването през fastboot е, че е по-сигурно, тъй като се записва определен образ върху определен дял, тоест възможността за грешки е по-малка. При инсталация с fastboot почти винаги се изчиства и потребителската памет.
Чрез fastboot е и предпочитаният начин за инсталиране на рекавъри.

Mi 10 Lite 5G
Цитирай
Ecoflow
#2

Благодаря, пич! Отвори ми очите Smile

Таблети: Google Nexus 7 , Lenovo IdeaTab A3000
Телефони: Samsung Galaxy Pocket S5300 , Alcate One Touch Idol 6030X
Цитирай
#3

Дефакто, чрез fastboot, можем да си инсталираме и recovery?

Xiaomi Redmi Note 11 pro 5G 
Цитирай
#4

Всичко можеш да правиш...! Инсталиране, деинсталиране и т. Н.

Sent from my PoCo M3 using Tapatalk
Цитирай
#5

Здравейте моля за малко помощ реших да инсталирам андроид на тел Самсунг а6+ влезнах в сайта изтеглих фирмуера и Ко качих на СД карта.въпеосът ми е трябва ли ми някаква програма,изтеглих андроид студио но не съм сигурен моля за съвет.
Цитирай
#6

Първо трябва да уточниш какъв ROM (софтуер) си изтеглил - оригинален или къстъм. След това, в зависимост от ROM-а, ще знаем как да го инсталираш.

1916 
[-] 1 потребител изказва благодарност на milss за това мнение:
  • Be6i4
Цитирай
#7

Здравей нов съм във тази област но за сметка на това ми е доста интересно,опитвам се да флашна Самсунг а6+ през програма один.Въпросът ми е трябва ли да вляза в опция bootloader на тел.видях как става и какво следва да правя благодаря предварително.
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)