Оценете темата:
  • 2 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

DSFA - Две едновременно активни сим карти
#1
Wink 

Наскоро обикалях хипермаркетите за техника в търсене на нов смартфон и на въпроса ми кой от предлаганите модели е с две едновременно активни сим карти получих главозамайващия отговор - всички. По-късно попаднах на оплакване във форума от потребител, който си купил двусимовата версия на скъп смартфон от престижна марка с уверението, че и двете карти са активни и никога няма да пропусне обаждане. Оказало се обаче, че картите не са едновременно активни, а използват функцията пренасочено повикване при липса на обхват. Затова реших да отворя тази тема, в която да съберем цялата налична информация по въпроса.


Dual standby или Dual sim full active: Често двусимовите апарати се обозначават само като "dual sim", а в специализираните сайтове и като "dual standby". Като че ли производителите и търговците не отчитат колко е важно за потребителя екстрата "dual sim full active" да бъде изтъквана и набивана в очите им. Когато се появи нов телефон започва едно шекспирово суетене по форумите "ама standby ли е или е full active"?! И така, докато някой си го купи и отговори на сложното питане. Педи време пуснах официално запитване до Huawei в Китай кой от смартфоните им е с две едновременно активни сим карти. Отне им цели четири месеца, за да ми отговорят, че нито един не е, а след още два месеца започнаха да произвеждат само такива. Едва ли заради моето питане са си променили стратегията, но явно са осъзнали, че в съвременния телефон не трябва да има просто два сим слота, а те трябва да са и напълно функционални.

Технологията: За всяка сим карта в телефона има отделен радио модул. Разликата е в броя на антените. В dual standby двата радио модула споделят една обща антена. Затова когато говорите по едната карта, другата става неактивна, защото радио модулът й няма антена. При dual sim full active всеки радио модул си има собствена антена и винаги сте достъпни и в двете мрежи.

Предимствата на Full active: Тук, в България, най-добре трябва да знаем какви са предимствата! Ако искате да ползвате 4G интернет и да водите гласови разговори, ви трябва задължително апарат Dual Sim Full Active. Причината е, че единственият ни LTE доставчик все още няма гласови услуги, а мобилните ни оператори не поддържат 4G. Ако нямате мобилен интернет на служебната сим карта, или трябва да ходите с два телефона в джоба, или ви трябва Dual Sim Full Active, за да не пропускате служебно обаждане, когато сърфирате от личната карта. Да не говорим, че много хора ползват един оператор за разговори, а друг - за доставчик на мобилни данни. Dual Sim Full Active замества необходимостта от втори апарат или mifi рутер, спестява не само броя на устройствата, но и необходимостта от зареждане на две устройства. На по-заден план остава и предимството, че можете да водите четири разговора паралелно или да ги обедините в конферентна връзка.

Маркетингови трикове: Известни брандове, които продават скъпо своите устройства, умело прикриват липсата на Dual Sim Full Active, като въвеждат потребителя в заблуда, че с телефоните им "никога няма да пропуснете обаждане от едната сим карта, докато говорите по другата". На практика тези телефони наистина сигнализират, че някой ви търси по другата сим карта, но ако приемете обаждането ще бъдете неприятно изненадани в сметката. Причината е, че използват функцията на мобилните оператори за пренасочване на повикването при липса на обхват. И тогава вие плащате сметката по тарифата на мобилния си оператор за разговор от картата, на която ви търсят към картата, на която приемате разговора. Ситуацията е още по-зловеща в роуминг - ще бъдете таксувани едновременно за входящо повикване в роуминг и национално избиране. 
 
Заблуди: Схващането, че втора антена в телефона го оскъпява и затова производителите избягват да я поставят е нереално. Моят DSFA с процесор Qualcomm Snapdragon 800 струва само $280. Погрешна е и представата, че батерията на тези устройства не държи много, тъй като двете антени изразходват повече енергия, отколкото ако е една. Всичко е въпрос на оптимизация на софтуера - моят DSFA издържа 48 часа при средно използване за браузване, чат и разговори. Като спомен от Standby технологията е останало, че двусимовите смартфони са от нисък клас. Съвременните DSFA използват най-модерните четири и осем ядрени  процесори, задължително имат 2GB РАМ и единствено откъм качествен дисплей може да се лавира, но като цяло са хай-енд устройства. Проблемите с обхвата и качеството на разговора са сред основните притеснения на потребителите. Първият ми DSFA имаше проблем с обхвата на втората карта, а втория ми DSFA имаше проблем с качеството на звука от втората карта. И в двата случая производителите пуснаха софтуерни ъпдейти много бързо, които отстраниха проблемите.

 
Истинските DSFA: По-долу прилагам списък по производители на телефони, които работят в режим Dual Sim Full Active. Моля, имайте предвид, че техните събратя, които се продават в България обикновено са едносимови. Но ако попаднете на обозначението Dual Sim, то най-вероятно става въпрос за Full Active, тъй като тези модели се изпълняват задължително с две антени за двусимови версии. Ако вашият Dual Sim го няма в списъка, почти на 100% е сигурно, че не е Full Active!
 

HUAWEI P8 GRA-UL10 - DSFA 
HUAWEI P10 VTR-L29 - Dual stand-by
[-] 1 потребител изказва благодарност на georgyan за това мнение:
  • Be6i4
Цитирай
#2

Много полезна тема , само да отбележа , че у нас почти не могат да се намерят тези двусимови модели , а при операторите това  направо е невъзможно . След като търсих над половин година такъв модел и накрая си взех с една СИМ и чакам изтичането на договора да спра втората си СИМ карта .

ПП. Към списъка може да се прибавят и два модела на Gigabyte
GSmart Simba SX1 и GSmart GX2

LG G3 --- HONOR 10---Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G
Цитирай
#3

(2015-02-12, 21:39:16)nikid написа:  ПП. Към списъка може да се прибавят и два модела на Gigabyte
GSmart Simba SX1 и GSmart GX2

Благодаря ти за ценната информация, списъкът е допълнен! Ето как си помагаме, като споделяме какво знаем. Аз лично не знаех за тези два модела.

HUAWEI P8 GRA-UL10 - DSFA 
HUAWEI P10 VTR-L29 - Dual stand-by
Цитирай
#4

(2015-02-12, 23:56:52)georgyan написа:  
(2015-02-12, 21:39:16)nikid написа:  ПП. Към списъка може да се прибавят и два модела на Gigabyte
GSmart Simba SX1 и GSmart GX2

Благодаря ти за ценната информация, списъкът е допълнен! Ето как си помагаме, като споделяме какво знаем. Аз лично не знаех за тези два модела.

GSmart Simba SX1 100% e дуал-актив ,проверено  има ревюта и може да прави конферентна връзка с 3 СИМ карти , щях да го взимам ,но слабата батерия и двуядрения процесор макар и от qualcomm ме отказаха .
GSmart GX2 е нов модел още не се предлага у нас и не съм го пробвал , но в доста ревюта се твърди убедено , че също е дуал-актив .
За НТС Desire 600 също е сигурно , че е дуал-актив , но това вече е доста остарял модел . Xperia М2 Dual също в спецификациите се твърди , че може да приема , задържа и  сменя м/у сим1 и сим2 , но дали е с две антени или някакъв по-хитроумен софт не става ясно , но на доста места си пишат ,че има 2 активни сим карти, за мен непроверено .

LG G3 --- HONOR 10---Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G
Цитирай
#5

Браво за труда и добрата тема - става важна. Би била в помощ на доста хора.

Google Pixel 4 XL + Amazfit Bip
Историята ни учи, че нищо не научаваме от историята. ( Георг Хегел )
Цитирай
#6

Има ли начин да се деактивира това автоматично пренасочване, тоест пак да са си двете карти активни на стендбай, но при приемане на разговора да не сме "изненадани" от сметката на края на месеца?

Или единственият вариант е да откажем входящо повикване, когато вече говорим на втората карта?

Някакви си Android приложения

Цитирай
#7

Много подробно и добре обяснено!Скоро не бях чел толкова добре подбрана информация,евала!
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)