Оценете темата:
  • 1 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Unbrick от SuperBrick за LG G2
#1

Темата е преведена от dancho2000, за което сме му изключително благодарни!  Buga

Описание на проблема:
1.LG G2 забива в boot логото.
2.Не можете да влезете в Download Mode.
3.Забива във factory reset екрана (factory reset processing) и не може да влезете в RECOVERY.
4.Не можете да влезете във fastboot mode.
5.Телефона не може да бъде открит от важия комютър с ОС windows или linux!
6.Не можете да влезете в qhsusb mode.
7.Нямате гаранция и от сервизи са ви казали, че трябва да смените дънната платка .

Ако можете да влезете във QHSUSB MODE [BLACK SCREEN BOOT] тогава следвайте този урок:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2582142

Забележка: Решението за unbrick на superbrick-нат телефон е лесно, но трябва да се "пипа" по дънната платка. Другия вариант е смяна на дънната платка! Избора е ваш!

Необходими инструменти:
1.Screw driver
2.Pry tool
3.Insulated small wire piece (sharped one edge).


Оправяне на проблема:
1. Махнете задния капак.

2. Махнете горната черна пласмасова част[Изображение: WP_20141013_20_54_30_Pro.jpg]

3. Махнете конектора на батерията:
[Ето един Tutorial как да направите всичко това Smile]
https://www.youtube.com/watch?v=O12UJMOCx1w

4. Махнете всички конектори, освен този на камерата:
[Изображение: WP_20141013_20_57_25_Pro.jpg]

5. Махнете "плочката" с бутоните:
[Изображение: WP_20141013_20_58_45_Pro.jpg]

6. Презакачете конекторите освен този на батерията:
[Изображение: WP_20141013_21_35_43_Pro.jpg]

7. Свържете телефона към компютъра с USB кабел

8. Short the capacitors c5000 and c5004 of the IC U5001 using wire end. (Продължавайте да опитвате докато телефона не светне и не бъде разпознат от компютъра)
[Изображение: deadmode1.png]
Открийте the capacitors използвайки тази снимка.(short both siverdots and capacitor terminals above it)
[Изображение: deadmode2.jpg]
Ето така:
[Изображение: WP_20141013_21_38_50_Pro.jpg]
[Изображение: WP_20141013_21_38_50_Pro.jpg]

9. След като влезете в черния екран (qhsusb mode), закачете батерията и махнете USB кабела

10. След това следвайте този "урок" за да влашнете САМО laf.img,aboot.img and boot.img от стоковия ром.
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2582142

11. След успешно флашване, разкачете конектора на батерията и другите части, и закачете "плочката" с бутоните.

12. Закачете останалите конектори. След това влезете в download mode и флашнете стоково kdz чрез flash tool 2014 (за повече информация вижте тук http://forum.androidbg.com/showthread.php?tid=62112)
След като телефона буутне успешно, сложете обратно черната пласмасова част и задния капак. Готово, вашия телефон се е завърнал от мъртвите Big GrinОригиналната тема тук. Още малко инфо за unbrick може да се вземе и от тук.

 Xiaomi MI6 & Huawei P9 Lite
При забелязано нарушение на правилата на форума , моля ползвайте бутона "Докладвай" ! ____________________
Цитирай
Dice.bg Аксесоари
#2

А, това е темата за начина с разглабянето на телефона. Един потребител ми беше писал за такъв брик ама така и не се нави сам да го направи това защото си му беше гаранционен телефона. Мисля че го даде в сервиз ама какво е станало и дали и как са му го отправили не помня да ми е писал.
Цитирай
#3

Гарантирано работи. Един колега ми се похвали, че го е оправил по този начин.   Smile

 Xiaomi MI6 & Huawei P9 Lite
При забелязано нарушение на правилата на форума , моля ползвайте бутона "Докладвай" ! ____________________
Цитирай
#4

Може ли някой който е правил метода да даде съвет че от темата в ХДА не става много ясно/или поне на мен не ми става ясно/ кое как се прави.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#5

(2015-03-05, 13:38:19)бкараванов написа:  Може ли някой който е правил метода да даде съвет че от темата в ХДА не става много ясно/или поне на мен не ми става ясно/ кое как се прави.

Здравей, колега.

Първо искам да те поздравя за прекрасния избор на телефон Smile

Ето го и моя опит:
При опит за ръчен ъпдейт на новия ми G2 процеса спря на 2% (или някъде там) в Download mode. След рестарт телефона показва LG логото след което екрана остава черен. При включване в Windows компютър с USB кабел в My Computer се появяват 32 нови устройства и Windows иска да ги форматира(НЕ ГО ПРАВИ). Този стадий на телефона не изисква разглобяване и пипане по платката. От тук е необходимо да свалиш няколко файла (имиджи -  laf.img,aboot.img and boot.img), и с помощта на Linux (само и единствено) ръчно се "наливат" имиджите с dd командата на определените места (описанието във втората тема). При мен този процес се провали първия път(защото налях имиджите описани във втората тема - sbl1.img, aboot.img, rpm.img and tz.img), което вече наложи разглобяването на телефона.
След като телефона се разглоби и се приложи процедурата с пиновете на чипа, телефона се връща обратно в предишното състояние където трябва да се "наливат" имиджите. Този път на лях правилните -  laf.img,aboot.img and boot.img
След правилно завършване на процедурата с имиджите, телефона влиза в Download mode от където вече се инсталира правилния фърмуеър от KDZ файл.

Това е принципа, по който се извършва ънбрикването.  

Твоя телефон в какъв статус е спрял? Налага ли се изобщо да се разглобява? Случва ли се нещо когато се опиташ да го включиш?

edit: При следващия супер брик (ако стигна до него изобщо) ще запиша и видео на цялата процедура.
Цитирай
#6

Показва само логото и до там,при включване в лаптоп не отчита нищо и пак само светва логото,пратих го за гаранция но не разчитам много на това,затова питам тук защото най-вероятно ще си го правя сам.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#7

Здравейте колеги,
и според мен темата е доста важна и ще е хубаво да я доразвият хората с опит.Преди два месеца при мен се случи точно това, което описва колегата МарТо и ако имах информацията може би щях да се справя сам, вместо да стоя един месец без телефон.Сменяха платка, слава богу гаранционно.Може би така им е по-лесно или толкова могат.Но гаранцията ще изтече и ще е добре да имаме варианти за съживяване.
Поздрави
Цитирай
#8

Ами при положение, че разглабяш почти целия телефон, сервиза му дреме дали ще смени платката или да се мъчи да флашва - т.е. по - лесно и бързо е да се смени платката, така или иначе LG плаща за цялата работа ако ме разбираш.
Цитирай
#9

Е да де ама ако не признаят гаранцията както стана при мен с предишната ми Г2-ка и понеже не бях видял темата замина за части.Марто тоя линукс къде да го търся,може ли малко разяснение на лаптоп с уиндоус 8.1 има ли начин да се инсталира или трябва друга машина да търся.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#10

(2015-03-05, 18:50:10)бкараванов написа:  Е да де ама ако не признаят гаранцията както стана при мен с предишната ми Г2-ка и понеже не бях видял темата замина за части.Марто тоя линукс къде да го търся,може ли малко разяснение на лаптоп с уиндоус 8.1 има ли начин да се инсталира или трябва друга машина да търся.

Щом остава само на логото, значи ще трябва разглобяване.

И все пак, преди да предприемеш това действие, включи го в лаптопа докато телефона е изключен. Той най-вероятно ще се включи от това действие сам. Не го пипай повече и отди в Control Panel > Computer Management > Device Manager. В секцията Other devices обърни внимание дали се е появило нещо ново. Името на това би подсказало точно в кое състояние е останал телефона. (Сподели го тук)

За линукс - Убунту е най-разпространената. Сваляш 32битовата версия (ако не се лъжа това беше изискване от темата в XDA) и я записваш на флашка с това. После бутваш лаптопа от флашката и избираш от менюто опцията за тестване на Линукс, не ти трябва да я инсталираш, пък и може да си омажеш харда, ако не знаеш какво точно правиш. Затова само Try Ubuntu without installing.

След като вече си разглобил телефона, окъсил си съответните пинове, екрана му е светнал, включил си буксата на батерията(която се изключва в една от първите стъпки на метода), изключваш USB-то от компа. Сега телефона ти е в режима в който трябва да флашнеш имиджите. Сега трябва да включиш кабела към Linux-a и да изпълниш флашването на трите img файла.

СЪВЕТи: 
1. Ако нямаш опит с линукс, прочети внимателно двете теми в XDA и се опитай да разбереш какво точно трябва се случва по време на всяка една стъпка. Дори малка неяснота по отношение Linux partitions, dd командата, инсталиране на библиотеки, може да провали начинанието.
2. Желателно е да имаш под ръка 2 компютъра. Тъй като единия ще бъде под Linux има голяма вероятност да са необходими настройки за интернет, инсталиране на драйвери и/или други малки спънчици, които да ти очернят живота и да ти скъсат нервите. Затова втория работещ компютър ще ти е от полза ако ти трябва интернет, сваляне на файлове и др.
3. Не действай твърде смело! Четем, че телефона е unbrickable, ама не се знае какво може да се случи. Според мен е много опасно ако партишън таблицата (разделянето на общата памет на отделни партишъни) се изтрие или наруши по някакъв начин. Това би могло да стане в частта където се действа под Linux, затова там бъди изключително внимателен.

Н.Б. Инструкциите ми са само по спомени и може да са непълни. Подробното описани е в посочените XDA теми. 

Успех!

(2015-03-05, 18:36:41)degman написа:  Ами при положение, че разглабяш почти целия телефон, сервиза му дреме дали ще смени платката или да се мъчи да флашва - т.е. по - лесно и бързо е да се смени платката, така или иначе LG плаща за цялата работа ако ме разбираш.

Определено смяната на платка е по-лесна от това. Аз лично си играх... може би 5-6 часа...времето ми се губи, за да го съживя. Пък и направих грешки, които се надявам колегите тук да не допуснат и може да стане и по-бързо. Подготовката изискваше много време - линукс, сваляне на имиджите, препрочитане на темите.
От друга страна алтернативата - 200лв. за нова платка при отказ от гаранция.  Smile

Аз съм радостен от факта, че устройството може да се поправи от подобен брик без JTAG или смяна на main board. Сега си играя малко по-спокойно с него.
Цитирай
#11

(2015-03-05, 18:50:10)бкараванов написа:  Е да де ама ако не признаят гаранцията както стана при мен с предишната ми Г2-ка и понеже не бях видял темата замина за части.Марто тоя линукс къде да го търся,може ли малко разяснение на лаптоп с уиндоус 8.1 има ли начин да се инсталира или трябва друга машина да търся.

Защо и как ти отказаха гаранция всъщност?
Цитирай
#12

Отказаха понеже първия път като не искаше да реагира на нищо бях с рома на Клоуди,бях ти писал.В сервиза го подкараха и видяха че тела е рутнат и ми отказаха гаранция.Направиха ми диагностика и заключението беше хардуерно всичко е 6 нещо с рута е причина за изгасянате на телефона и ми го върнаха включен.Съответно работи една седмица и спря да зарежда батерията,разглобих го на съставни части и взе че се оправи и така с разглобяване и сглобяване караше два месеца докато в началото на декември не реагираше вече на нищо и като не си намерих телефон със счупен дисплей продадох моя.Сега си купих брикнат с гаранция и чакам да видя какво ще ми кажат от Гет.бг.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#13

Не помня честно казано, толкова хора са ми писали от тогава....... А при положение че са ти отказали гаранция това какво значи: накараха те да платиш ремонта и вече остана без гаранция изобщо или?
Цитирай
#14

Платих само диагностиката те не го ремонтираха върнаха ми го включен работещ с обяснението че може да работи и две години стига да не се изключва,но после не искаше да зарежда батерията и се наложи да му дам рестарт и до там изключва и повече не реагираше на нищо.Аз съм този за който споменаваш в началото на темата.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#15

Е това е малко излагация за сервиза, как да не се изключва никога? Или ще работи както трябва или не. Ама вече си го продал, така че свършен факт. Но сервиза трябваше да го оправят както трябва. Така или иначе са отказали гаранцията. В смисъл като си счупиш дисплея официалния сервиз ти го сменя, плащаш си разбира се но ти анулират гаранцията и вече нямаш. Това поне е при Самсунг. Кой е всъщност сервиза на LG? Официалния имам в предвид.
Цитирай
#16

Моя беше в КендК онлайн продавача твърдеше че това бил официалния на ЛГ,но понеже беше 32ГБ мисля че те не се внасят официално в БГ и не знам дали е така или ги внася техното и те поемат гаранцията после.Убеждаваше ме че вече навсякъде в регистрите на ЛГ било отразено че гаранцията ми е паднала,както и да е де той телефона замина от два направиха един Smile)).Аз не исках да го поправят цената за нова платка беше 350лв, това беше октомври 2014, сега може да са по евтини.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#17

Ами моя е 32GB и си е от тех маркета. 350 лева за нова платка е много. Че те вървят по 500 лева нови. А тия КК само оплаквания и недоволни клиенти има от тях май.
Цитирай
#18

бкараванов, не е трябвало да го продаваш толкова бързо. Защо не опита в някой друг сервиз? Като чета за симптомите, на мен ми изглежда, че телефона е бил просто брикнат (възможно е например някой от гореспоменатите партишъни на паметта да се е развалил). Не са ми ясни за какво толкова се използват всички тези партишъни, но мога да предположа, че  някои от тях съдържа отделен фърмуер, управляващ дадена част от хардуера - например тъч-а. 

Тъча си има свой фърмуеър защото при смяна на рекавърито (съответно и кърнела), Knock-a спря да работи и трябваше да вляза в секретното меню и да избера Update touch firmware. Което предполагам прочита на ново фърмуера и го зарежда някъде, където операционната система да го достъпва.
Точно този факт (тъча си има фърмуеър) ме насочва на тези предположения. Smile

Така например управлението на захранването също може би си има фърмуер на някой от тези партишъни. И най-вероятно е така защото в това секретно меню (или сервизно) има информация за захранването, тестове, измерване на тока от зарядното и др. доста интересни неща.

Винаги може да се свържеш с хората на които си продал телефона и да им поискаш "неработещото дъно"  Cool

(2015-02-17, 11:51:36)Be6i4 написа:  Темата не е нова, но е значима по своя характер, защото автора и твърди, че телефона няма как да бъде брикнат (тоест може да бъде оправен винаги). Дори да ви кажат в Сервиз, че е за смяно на дъното, пак може да се оправи.
За момента, нямам време да я преведа, но ще е в близките дни. Нека да е тук добавена с линк към xda, за да се знае. Ако някой има време и възможност да преведе - да го направи (ще му копирам превода в първи пост или нова тема с неговият превод)

http://forum.xda-developers.com/lg-g2/ge...k-t2904404

Още малко инфо за unbrick може да се вземе и от тук:

http://forumxda-developers.kgjusk.com/sh...?t=2582142  
   
 

Be6i4, втория линк не работи. След forum си изпуснал точката. Wink

Ето го правилния "втори" линк за който говоря в моите постове - http://forum.xda-developers.com/showthre...?t=2582142

Код:
Number  Start (sector)    End (sector)  Size       Code  Name
  1           32768          163839   64.0 MiB    0700  modem
  2          163840          165887   1024.0 KiB  FFFF  sbl1
  3          165888          166911   512.0 KiB   FFFF  dbi
  4          196608          197631   512.0 KiB   FFFF  DDR
  5          229376          231423   1024.0 KiB  FFFF  aboot
  6          231424          233471   1024.0 KiB  FFFF  rpm
  7          262144          294911   16.0 MiB    FFFF  boot
  8          294912          296959   1024.0 KiB  FFFF  tz
  9          296960          296961   1024 bytes  0700  pad
 10          327680          333823   3.0 MiB     FFFF  modemst1
 11          333824          339967   3.0 MiB     FFFF  modemst2
 12          339968          339969   1024 bytes  FFFF  pad1
 13          360448          393215   16.0 MiB    FFFF  misc
 14          393216          458751   32.0 MiB    0700  persist
 15          458752          491519   16.0 MiB    FFFF  recovery
 16          491520          497663   3.0 MiB     FFFF  fsg
 17          524288          525311   512.0 KiB   FFFF  fsc
 18          525312          526335   512.0 KiB   FFFF  ssd
 19          526336          526337   1024 bytes  FFFF  pad2
 20          526338          527361   512.0 KiB   FFFF  encrypt
 21          557056          573439   8.0 MiB     0700  drm
 22          573440          589823   8.0 MiB     0700  sns
 23          589824          655359   32.0 MiB    FFFF  laf
 24          655360          720895   32.0 MiB    FFFF  fota
 25          720896          786431   32.0 MiB    0700  mpt
 26          786432          787455   512.0 KiB   FFFF  dbibak
 27          787456          789503   1024.0 KiB  FFFF  rpmbak
 28          789504          791551   1024.0 KiB  FFFF  tzbak
 29          791552          791567   8.0 KiB     FFFF  rct
 30          819200         6488063   2.7 GiB     0700  system
 31         6488064         7733247   608.0 MiB   0700  cache
 32         7733248         7897087   80.0 MiB    0700  tombstones
 33         7897088         7929855   16.0 MiB    0700  spare
 34         7929856         8028159   48.0 MiB    0700  cust
 35         8028160        30703615   10.8 GiB    0700  userdata
 36        30703616        30777310   36.0 MiB    0700  grow
Ето това е аутпута на една от командите, използвана в метода от втория линк. От него виждаме наименованията на всички партишъни от паметта на телефона. Тук са system, userdata, modem, recovery и др. 
Ще попитам google какво означават другите, че ми стана интересно. Smile
Цитирай
#19

Ето ги всички партишъни, цялата памет на Андроид е разделена на дялове със съответните пермишъни. По този метод сте въвели ръчно всеки дял със съответната команда...това се прави и с програматор, стига да имаш от къде да копираш. При Samsung поне при някои модели като моя в момента мога да си копирам разделителните партишъни във вид на PIT файл и да го инсталирам с Odin, което го прави много по-лесен за unbrick.

http://forum.androidbg.com/showthread.php?tid=71060
Цитирай
#20

(2015-03-06, 16:12:55)rado__8 написа:  Ето ги всички партишъни, цялата памет на Андроид е разделена на дялове със съответните пермишъни. По този метод сте въвели ръчно всеки дял със съответната команда...това се прави и с програматор, стига да имаш от къде да копираш. При Samsung поне при някои модели като моя в момента мога да си копирам разделителните партишъни във вид на PIT файл и да го инсталирам с Odin, което го прави много по-лесен за unbrick.

http://forum.androidbg.com/showthread.php?tid=71060

Точно така, но посочените в линка паришъни са тези, които операционната система е маунтнала. Затова е и '/' пред името. Това всъщност са папките в които Андроид ОС маунтва съответния партишън.
Изглежда обаче LG са добавили още партишъни, които може и да не се маунтват в Андроид-а, но са налични върху паметта.
Интересните са aboot, tz, drm, sns, и другите, различни от вече познатите ни system, data, cache,... 

Сега нямам много време за това, но ще се поинтересувам. Все някой в нета ще е обяснил какво е записано на тези дялове, някои от които са с големина 5, 10 30, 70 мегабайта. 
Цитирай
#21

Линка е оправен в Първи пост. Мерси за поправката!

 Xiaomi MI6 & Huawei P9 Lite
При забелязано нарушение на правилата на форума , моля ползвайте бутона "Докладвай" ! ____________________
Цитирай
#22

Ура...попаднах на този видео клип.
 Изглежда въпросното ънбрикване с ръчно наливане на партишъни може да се извърши и под Windows - click

edit: Аз имах доста проблеми с драйверите в Win 8.1(дори и със спрян Driver verification), понякога изглежда, че е инсталиран, а пък не иска да работи.  А да не говорим, че Fastboot за HTC така и не успях да подкарам. Bu Затова си имам втора OS - Win 7 32bit (препоръчвам за подобни начинания).
И ако някой се опитва да ползва тези тулчета от видеото под Windows, нека има в предвид горепосоченото.

Хайде като сме почнали, още малко инфо за партишъните на LG G2:

При работещ Андроид можем да получим инфо за дяловете като стартираме следната команда

Код:
adb shell ls -la /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/

Това връща имената на партишъните и съответното им местонахождение, от където при добро желание биха могли да се маунтнат или да се източат в img файл за спасяването на някой мъртвец или бекъп при евентуален брик. Smile
Цитирай
#23

Както се очакваше от Гет.Бг си избърсаха ръцете с един протокол от един гаражен сервиз с гръмкото име "Хипосервиз" ЕООД и клишето неоторизирана намеса и следи от корозия по платката, поради което имам отказана гаранция.Пробвах като го закача на лаптопа появява се логото и до там няма нищо в контрол панела даже нямам опция други устройства.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
#24

Не в Control Panel. Виж в Device Manager-a.

 Xiaomi MI6 & Huawei P9 Lite
При забелязано нарушение на правилата на форума , моля ползвайте бутона "Докладвай" ! ____________________
Цитирай
#25

Разглобих го сглобих го и вече и лого няма,нищо няма на Device Manager-a.Даже и при включване в зарядното няма никой.
Може ли някой да даде линк за файлове които трябва да се наливат но за D802 32GB.

Samsung Galaxy S,SIII,S IV mini,LG G2,Samsung Galaxy Alpha,Huawei P8,Huawei P9,Honor 7X,Huawei P10Lite
Prestigio Multipad PMP5101C_QUAD
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)