Анкета: Коя програма използвате за разработване на андроид приложения? - Нямате права да гласувате в тази анкета.
Eclipse
30.00%
6
30.00%
Android Studio
70.00%
14
70.00%
* Вие гласувахте в анкетата Резултатите

Оценете темата:
 • 2 гласа - средно 3.5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Инфо за девелoпърите
#1

Вие какво ползвате Eclipse или Android Studio и защо? Аз лично още съм на Eclipse, защото има доста повече tutorial-и готови кодове за него (поне за сега), а студиото ми се вижда доста объркано и омазано. Разглеждам какви са разликите и май доста неща има попроменени и може би трудно ще свикна. За това и за сега си стоя на eclipse, поне докато се потдържа още ADT плугина Smile

п.п. тая тема ще е и хубав начин да преброим колко сме действащите разработчици на приложения в тоя форум Smile
п.п.2 също, според вас, трябва ли да премина към студиото?
Цитирай
Аксесоари
#2

Не знам какво имаш впредвид "объркано и омазано" но мисля че и друг път съм ти го споменавал редактора на лойто е базиран андроид студиото има доста по-добри неща от еклиспа които да подпомагат програмирането.

Но най интересното е "за еклипс има повече тотуриали" което е супер странно твърдение от програмист. Кода си е код той върви на всеки един редактор. Няма такова нещо "писан е за еклипс" и да неможе да тръгне на андроид студио или на нетбиинс.

Единствената разлика, която забелязвам в андроид програмирането е че ти трябва по-мощен компютър. 4гб рам са му малко.

Колкото по въпроса за еклипс или андроид студиото то е ясен и отделно вече не еи бета версия.
Цитирай
#3

Аз не съм казал, че не върви навсякъде кода, а просто че обяснението е по лесно за eclipse, а не за студио. Защото много пъти ако вкарвам код правен на студиото в eclipse и трябва да копирам отделно нещата от единия проект в другия, защото структурата е различна и не може да се импортира. Предполагам и обратното ще е играчка. За подобни неща говоря, а не че самия код (текст на кода) няма да стане. Или да кажем искам да вкарам някаква библиотека за игри да кажем, обяснението ще е написано за eclipse, а не за студиото. За това говоря, че изглежда studio-то все още не е много популяно. Дори доста от tutorial-ите на самите google са написани за eclipse вместо за студио.
Иначе тея Gradle файлове са ми по омазани. вече версията на приложението и кой SDK ползва се намират там, вместо в манифеста и предполагам ще има доста повече неща, които ще са така разместени и ще ми трябва време да свикна. четох някъде, че няма и workspace-и. демек аз сега си вкравам google play services и в същия workspace колкото приложения направя си ги линквам към него. а доколкото разбрах в studio-то са някакви модули и не стоят точно така нещата. иначе по написаното от теб, да разбирам ли че ползваш studio-то и си доволен?
Цитирай
#4

(2015-05-17, 21:49:55)yo_asakura написа:  п.п.2 също, според вас, трябва ли да премина към студиото?

Краткият отговор е: да.

По-подробно, плюсове на AS:
 • AS-то е доста по-бързо от Еклипса и е по-удобен за големи проекти;
 • по отношение на Java-та предлага множество малки благинки по отношение на рефакторинг и проверка;
 • Най-важното: има интеграция с Gradle, която е новата build система, даваща възможност да се направи система за end-to-end автоматично тестване, интеграция с Jenkins и т.н.
Минуси:
 • още интеграцията с gradle не е съвсем ОК и при големи проекти с множество подпроекти и модули и "ръчно" редактиране на *.gradle файловете нещо не може да се синхронизира добре. И при 1.0, и при 1.1, и при 1.2 се опитвах да мигрирам един такъв проект към AS, при 1.2 успях, но се получи проблем с non-repeatable builds и в крайна сметка и този път се отказах и засега си продължавам с Еклипса.
 • build-ването е по-бавно и при големи проекти става досадничко да се чака...
Вероятно е най-добре да си преминеш на АS, така или иначе в един момент ще зарежат поддръжката на ADT и ще трябва да мигрираш щеш-не-щеш :-)
Цитирай
#5

мерси за инфото Smile
но май нещо има противоречие в това, което си писал. като плюс пише, че е по бързо и удобно за големи проекти. а като минус, че е бавно билдването на големи проекти...
иначе тя потдръжката на ADT мисля че вече е спряна. поне бяха написали, че я спират и може би няма да има update
Цитирай
#6

(2015-05-18, 09:37:59)yo_asakura написа:  но май нещо има противоречие в това, което си писал. като плюс пише, че е по бързо и удобно за големи проекти. а като минус

Прав си, не съм се изразил добре.
По принцип АС е базирано на Intellij IDEA, което е вероятно най-доброто IDE за Java и в този смисъл имах предвид, че е най-добро за големи проекти.
АС в частност е явно още "work-in-progress" и не са "донаточени" нещата по отношение на Андроид специално и затова вероятно някои неща са си тегавички.
Откровено казано, доста ги понапсувах Гугъл, че пускат недовършен продукт, както стана с 1.0, че и с 1.1
Цитирай
#7

Аз в момента работя и на двете среди. Мога да кажа, че за мак ос студиото е може би малко по-стабилно, но определено не забелязвам да билдва по-бързо - говоря за малки, и доста големи проекти. За уиндоус понякога билдва по-бързо, но има моменти където билдва много по-бавно от еклипс. Колкото до благинки и т.н засега не мога да кажа, че ми харесва тъй като някои от благинките на еклипс някак си не мога да открия. В крайна сметка явно ще трябва скоро да минаваме само на него, така че искам не искам.
Цитирай
#8

Въпроса до редактора е до свикване. На еклипс съм програмирал 4-5 години за уеб, след това смених на netbeans, след това Ogre_BGR похвали phpstorma (базиран пак на Intellij IDEA) и разбрах че къде къде по-хубав редактор е. Улеснява доста писането на код. За билдването не мога да кажа,че ползвам студиото още от бета версията, но компютъра ми беше и по-слабичък (4 рам със 2.2процесор 2ядрен) от седмица съм със 16 рам и 4 ядрен i7 и билда на последното ми приложение става за секунди, но не ползвам емулатора а директно към телефона.


@yo_asakura не е нужно да пипаш и gradle файловете има си интерфейс за тях можеш да си контролираш нещата от project structure. [Изображение: snapshot1.png]

Отделно колко пъти съм решил да пробвам някоя библютека за нещо от github просто си правя clone импортвам си го в проекта и няма никакви проблеми за работата. Такова нещо "код за еклипс" "код за андроид студио" не съм срещал. А и все пак туториалите са за заучаване а не да си ги ползваш в проектите. Все пак са уроци, а не 100% перфектни работещи решения за други проекти. Но ти си знаеш кое да ползваш, но рано или късно ще трябва да минеш на това което се разработва от гугъл, като среда за разработка на приложения.  Не че и целогодишно правя приложения, но за което и да ми се е наложило да пробвам нещо отдавна съм забравил еклипс-а за какъвто и да е код (за уеб или андроид девелопмент)
Цитирай
#9

Аз съм на Android Studio, но вобще не го харесвам. Свикнал съм с Eclips и това е. Преминах на Android Studio защото искам да свикна с него преди да спрат поддръжката на Eclipse.
Цитирай
#10

Не знам защо така сте се вкопчили в един единствен едитор. Със всеки един едитор може да се свикне да се пише код. Не може всичките да са еднакви. Човек не знае кога и кое IDE ще му предложи достатъчно добри и лесни фичъри и да му улеснят живота на програмист.
Цитирай
#11

тъжна новина (поне за мен)
http://android-developers.blogspot.com/2...loper.html
Цитирай
#12

Чак пък тъжна
И преди ти бях споменавал един програмист свиква да работи със всякакви IDE-та да работи и неможе да се ограничава само до един.
Цитирай
#13

то се свиква, но все пак това не означава, че трябва да ме радва Big Grin
Цитирай
#14

Аз от няколко месеца ползвам Студиото и мога да кажа че вече му свикнах и съм много по-доволен. Особенно от дебъга който можеш да включиш когато си поискаш. А пък да не говорим за приложение на което трябваше да се смени пакета за да се пусне с малко промени за друга държава (безценно).


Цитирай
#15

че то смяната на пакета и в Eclipse става много лесно Smile

п.п. а иначе до сега нколко пъти пробвах Android Studio-то. като цяло ме издразни още в началото. Ако реша да правя ново приложение, предполагам започването на новия проект в студиото ще е без проблем - ще свикна. обаче импортването на стар проект от еклипс е ужас. сума грешки, които трябва да се орпавят, че да се стигне до нормалното положение на проекта. то по лесно ми излиза да си направя нов проект в студиото и да си копирам на ръка нужните неща 1 по 1 във всяка нужна папка. иначе е ужас. та за това още ме тормози преминаването, но явно ще трябва Smile
Цитирай
#16

Не знам, аз си спомням,че на времето да смениш пакета си беше доста играчка.
Освен да го преименуваш, трябва да минеш през всеки файл, за да си сигурен, че е минал рефакторинга.
Щото половината неща си стояха със стария пакет, а в манифеста беше съвсем друго име(комбинация от старото с новото).
И знам, че това не беше проблем само при мен. Както и да е, в Студиото само трябва да преименуваш applicationId-то
и си готов, а вътрешно проекта си работи със старото име.
До сега съм импортвал само 3 приложения и те минаха без грешки,може да е късмет. Истината е че което съм правил на Еклипс и сега го поддържам с него. Всичко ново е на студио.


Цитирай
#17

Така се случи, че за известно време участвах в един служебен проект, в който се ползваше AS, а иначе ползвах/ползвам Eclipse за другите, защото той ми трябва по принцип и за java проектите ми.

Но да си призная останах приятно изненадан от АС - според мен бързо се свиква с благинките, които предлага. Пък и вече АС е единственото официално Аднроид ИДЕ, така че ще трябва да се мигрира май май... Smile
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)