Оценете темата:
  • 3 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Батерия - използване и оптимизация
#1

Има нужда от подобна тема, защото живота на батерията се разисква сериозно в други теми, а според мен не е правилно. Тук ще споделя моето мнение. 
Имам телефона само от 2 дни и въпреки, че батерията още не е влязла в нормалния си цикъл на заряд и разряд, съм меко казано възхитен от начина по който Huawei са направили нещата. И за да бъда по конкретен.. Имаме три режима на работа:

- Нормален
- Интелигентен
- Свръх

Последният е предвиден за извънредни случаи, когато ти е изхабена батерията, а чакаш важно обаждане - перфектно решение! 
За мен най-удачен е Интелигентния режим, който работи на принципа на самообучение и резултатите са доста впечатляващи. Добре е да се съчетае с другата страхотна опция - "Защитени приложения"  - това да приложенията, които могат да работят на заден фон и след заключване на екрана. Хитро.
Аз лично оставих защитени Messenger, Facebook и Музика. Имайте предвид, че това е условна мярка и реално приложенията прескачат забраната, дори ако не са защитени. В същото време, дори защитените приложения водят до предупредителни известия, ако точат от батерията. И тук идваме до най-добрата измислена функция в този Смартфон. Постоянно се наблюдават фоновите процеси и ако даден процес стане прекалено нахален към батерията, веднага получавате известие. И тук имаме 2 опции, да спрем процеса или да игнорираме предупреждението. Ако го игнорираме, това не означава, че няма да се появи отново при следващо засичане. Моите наблюдения показаха, че ако в момента ползваме приложението и ни е важно, примерно Pedometer, предупреждението се игнорира. Имах сериозни опасения обаче по отношение на Facebook и Messenger. За никой не е тайна, че месинджъра точи батерията зверски. И дори след като сте приключили чат или разговор, остава някакъв висящ процес. Чистенето на стартираните прозорци в случая не помага. Явно се затваря приложението, но не и фоновите процеси. Съответно ви се показва предупреждение след време. Можете съвсем спокойно да приемете предложението да се затвори Facebook или Messenger. Това не означава, че следващият път като ви пише някой или ако имате дейност във FB няма да получите известие. Напротив - всичко си работи ОК.
Което показва, че системата за самобучение работи перфектно и "разбира" кои процеси да затвори и кои да остави.

 Прилагам скрийншот на моята батерия на телефон на 2 дни, за посочените часове са проведени около 5-6 разговора, ползван е сравнително често Facebook и Messenger, махнати са няколко предварително инсталирани приложения, използвани са функциите за защитени приложения. Обърнете внимание - 70 % батерия след 18 часа. Няма как да ползвате смартфона си като настолен компютър по цял ден и да искате батерията ви да държи, абсурдно е.

   

Huawei P Smart
Цитирай
Dice.bg Аксесоари
#2

Адмирации за поста и за идеята на темата колега. Аз също съм един от хората, доволни от издръжливостта на на пръв поглед малката батерия в модела. Моят е вече на около два месеца, батерията е разработена и ще го кажа така - ако човек знае как да ползва смартфона си И КАК да го контролира, то ще кара с един заряд колкото мен, а аз винаги удрям 2 дни потребление. Това при положение, че И вечер като си легна не го гася поне 2-3 часа нон стоп ровене във Facebook. Както вече се спомена - важното е потребителя сам да знае как да си оптимизира смартфона, който дава предостатъчно опции за целта.

П.С.: ...то като се замисля и при колите е същото - човек като не знае как да кара една кола, тя му дава х2 разход повече, от на този дето знае как да я кара Smile

Samsung Galaxy S2 > LG Prada 2 > Huawei P8 Lite > Meizu MX4 > LG G3 > Huawei P9 Lite > Samsung Galaxy A50
Цитирай
#3

Браво за темата и аз мисля, че има нужда от такава. Ето един от рекордите ми с голямо и интезивно използване, 5 часа време на екрана при 55-60% яркост на дисплея. Ако се използва нормално изкарва два дена. В началото и аз мислех, че има проблем с батерията, но след последния ъпдейт B170 и разработена батерия, нямам никакви проблеми.

[Изображение: 7913d77fba1b3751bd74aa5c7499f50b.jpg]
Цитирай
#4

да не се зблуждаваме батерията му е зле.Аз лично смених два от този модел спрямо ХТС  което ползвам  и другите телефони които съм имал ,батерията му е най зле.Пускам му нета само за да видя времето два пъти на ден по за 1мин. 10/15мин разговор макс 3 дни.
Цитирай
#5

Не мога да разбера какво не и харесвате на батерията.Ако ви сложат голяма ще викате че ви тежи в джоба,тооо угода няма.Издържала малко, ами телефона не ви излиза от ръцете(щото е хубав)-как да издържи повече.Вярно че има и по хубави от този ,ноооо и цената има е хубава -нали?Моя вече го имам 2 седмици батерията почна да издържа по 2 дни преспокойно.Мобилен нет нон стоп включен,Вайбър,разговори около 15-на на ден, др приложения за времето и тем подобни дето гълтат ток.Кой смарт телефон издържа повече от 2 дни, 2 дни и половина максимум.Ами вземете си старата Нокия 3310 -тя издържаше по 7дни.

Samsung Galaxy S8+
Цитирай
#6

(2016-01-15, 11:26:50)chokoooo написа:  ....Кой смарт телефон издържа повече от 2 дни, 2 дни и половина максимум...
Е как кой? Xiaomi MI4 разбира се, а също и Redmi Note 3 Pro.Smile

 
Цитирай
#7

Е това са глупости сега. Не можеш да го сравняваш с телефони, чийто батерии са на единия 3000, а на другия 4000 Mah.
Което пък е за сметка на размери на телефона и тегло. Както се писа вече в темата, с правилно оптимизиране от настройките и разумен избор на приложения, батерията може и повече от 2 дни да изкара.

Huawei P Smart
Цитирай
#8

@beatfan, никъде не виждам в поста ти, конкретизация на на определена марка телефони, така че тези изкази за глупостите ги остави за някой друг в случая.

 
Цитирай
#9

Погледни в кой раздел пишеш Wink

Huawei P Smart
Цитирай
#10

@beatfan, цитирам : "...Кой смарт телефон издържа повече от 2 дни...", към всеки раздел и към всяка марка телефони може да е.

 
Цитирай
#11

(2016-01-15, 07:48:06)i770514 написа:  да не се зблуждаваме батерията му е зле.Аз лично смених два от този модел спрямо ХТС  което ползвам  и другите телефони които съм имал ,батерията му е най зле.Пускам му нета само за да видя времето два пъти на ден по за 1мин. 10/15мин разговор макс 3 дни.


Колеги вече започвате да се шегувате ли? Първо HTC-то, което виждам, че ползваш е с по-голяма батерия (2600mAh), нали така? Второ опитмизирал ли си P8 Lite според съветите за да ти държи батерията повече? И трето и най-интересно: изкарва ти "макс 3 дни" ? Колега чувал ли си колко изкарва средно батерията на смартфоните, по принцип?


Никой не заблуждаваме. Просто хората, които знаем как да ползваме смартфона си сме ПРЕ-доволни от батерията. Защо при останалите не е така? Те да си отговорят. 

И мисля, че не е тук мястото да сравняваме издръжливостта и с тази на други модели. Тук говорим конкретно и само за батерията на P8 Lite. Защото на служебния ми телефон батерията му държи 14 дни.

Samsung Galaxy S2 > LG Prada 2 > Huawei P8 Lite > Meizu MX4 > LG G3 > Huawei P9 Lite > Samsung Galaxy A50
Цитирай
#12

Телефонът е на 7 дни. Не се водят разговори по половин час и не се ползва телефона вместо компютър по цял ден. Резултатът:

[Изображение: hn1XZgz.png]

Ясно е, че всеки ползва телефона си по различен начин, но няма как да очакваш батерията да се държи все едно си закачен към акумулатора на автомобил. Няма как да стане Smile

Huawei P Smart
Цитирай
#13

През нощта или когато не се ползва телефона за по-дълго мисля, че е по-добре да се оставя на максимално пестене. Поне аз така правя. Иначе за 24 часа вече съм на 80%.
Цитирай
#14

Да отбележа само информативно - за 4 часа гледане  на ТВ през Wi-Fi батерията падна с 50%. Това означава, че ще удържи до 8 часа плътно сърфиране в нета. Мисля, че размера на тази батерийка дори надхвърля собствените си възможности Smile

Samsung Galaxy S2 > LG Prada 2 > Huawei P8 Lite > Meizu MX4 > LG G3 > Huawei P9 Lite > Samsung Galaxy A50
Цитирай
#15

Телефонът е уникално оптимизиран, меко казано съм възхитен и изобщо не съжалявам за избора. Колебаех се между него и Sony Aqua, между другото Smile
Тъй като Wi-fi връзката и търсенето на мрежа жестоко точат батерия при всеки един смартфон (дори когато не го ползвате), за рутнати телефони препоръчвам Clever Connectivity. Има безумни опции за превключване между мобилен и Wi-fi режим, за автоматично включване и изключване на мрежите.
За телефони, които не са рутнати, е добра комбинацията от тези две приложения: 1. https://play.google.com/store/apps/detai...ellmanager
2. https://play.google.com/store/apps/detai...ifiAutoOff
Имат различни възможности, които ги няма събрани в едно приложение. С подходяща настройка на всяко едно и избягване на дублиращи се функции се постигат много добри резултати Smile

Huawei P Smart
Цитирай
#16

@beatfan, е как да ги няма събрани в едно приложение? А GreenPower?Smile

 
Цитирай
#17

Някой може ли да каже какви неща точно е оптимизирал на телефона си за да виждаме тези постове с тази издръжлива батерия. А и ще е хубаво някои хора да си свирим часовниците. Smile
Цитирай
#18

Редовно махане на фоново работещите приложения, интелигентен режим, когато не го ползвам по-дълго време и през нощта - свръхспест. режим. Общо взето това.
Цитирай
#19

(2016-01-31, 23:09:00)Диан написа:  Някой може ли да каже какви неща точно е оптимизирал на телефона си за да виждаме тези постове с тази издръжлива батерия. А и ще е хубаво някои хора да си свирим часовниците. Smile


- батерията започва да изкарва пълния си капацитет след първия месец правилно зареждане
- аз лично зареждам батерията си (правилно) когато падне на 30-на процента и задължително до 100. Обикновено го държа през нощта на зарядното и на сутринта махам. Но никога не изключвам преди да е стигнал 100%.
- деинсталират се (или деактивират) всички ненужни фабрични приложения
- следи се да не остават ненужно работещи модули като NFC, GPS, Blutooth и др. Въпреки, че при мен "Мобилни данни" и "Wi-Fi" са двата модула, които никога не изключвам.
- телефона се държи на "Енергоспестяващ режим" - "Интелигентен". Нормален включвам в редки ситуации. 
- "Достъп до местоположението ми" задължително стои нон стоп изключен. (следи се периодично, понеже някои приложения имат навика да го включват)
- в раздела "Защитени приложения" се оставят да работят само и единствено приложения, които са ни жизнено нужни да работят при спящ телефон (и в idle режим).
- в раздел "Мрежови приложения" се оптимизира кои приложения да работят само чрез Wi-Fi , кои само чрез Мобилни данни, и до кои изобщо да бъде спрян интернет достъпа. 
- в раздел "Контрол с движения" ненужните контроли (опции) се изключват. За да работят постоянно поддържат сензори на апарата постоянно включени. 
- в раздел "Дата и час" може да се изключи "Автоматична дата и час".
- яркостта на екрана не се държи постоянно на 100%. Аз лично моята я държа на 20-25% и ми е достатъчно. На 100 я давам само навън, когато ми е нужно да видя нещо и пак я връщам. Изобщо оптимизирам си постоянно яркостта лично, според условията. 
- оптимизира се често RAM паметта, чрез бутона за оптимизиране. Аз го правя след всяко излизане от приложение за да го затвори хубаво, навик ми е вече.
- постоянно работещи приложения като Sype, Facebook, Facebook messenger, Whatsapp, Twitter, 9Gag, Viber, Miber и вс. др., а също така  и игри, повечето от които работят постоянно на заден план за да ни известяват до кое ниво сме стигнали и кой ачийвмент сме получили.... размазват от точене батерията. Препоръчвам да сведете до минимум подобни приложения и да намерите алтернатива. Например - аз имам единствено Viber който да държа постоянно включен. Просто не намирам за нужно да имам Whatsap, Viber и какви ли не други чат клиенти едновременно инсталирани, при положение, че мога да чатя и само през един с приятелите си. Skype също имам инсталнат, но не го държа включен. Той е ужасно тежък и смазва батерията. Когато искам да го ползвам, пускам го, зарежда, влизам си с акаунта и ползвам. След това отивам в "Мениджър на приложения", спирам го, изчиствам му кеш и данни и по този начин го деактивирам. До следващия път когато го пусна. За всякакви други приложения като Facebook, Facebook messenger, Twitter и тн.т., които мога да преглеждам през браузъра - ползвам браузъра. Препоръчвам за всичко, което може да се преглежда и ползва през браузър, да се ползва именно само браузър, без да се инсталват излишни приложения. Аз лично дори когато ми трябва да пиша на някой във Facebook, си влизам в профила през браузъра. На който му трябва на мен да ми пише - да пише на Viber Big Grin

Samsung Galaxy S2 > LG Prada 2 > Huawei P8 Lite > Meizu MX4 > LG G3 > Huawei P9 Lite > Samsung Galaxy A50
Цитирай
#20

евала! ей това се казва сверяване на часовниците !
Цитирай
#21

(2016-02-02, 13:37:54)Lenux написа:  - батерията започва да изкарва пълния си капацитет след първия месец правилно зареждане
- аз лично зареждам батерията си (правилно) когато падне на 30-на процента и задължително до 100. Обикновено го държа през нощта на зарядното и на сутринта махам. Но никога не изключвам преди да е стигнал 100%.
- деинсталират се (или деактивират) всички ненужни фабрични приложения
- следи се да не остават ненужно работещи модули като NFC, GPS, Blutooth и др. Въпреки, че при мен "Мобилни данни" и "Wi-Fi" са двата модула, които никога не изключвам.
- телефона се държи на "Енергоспестяващ режим" - "Интелигентен". Нормален включвам в редки ситуации. 
- "Достъп до местоположението ми" задължително стои нон стоп изключен. (следи се периодично, понеже някои приложения имат навика да го включват)
- в раздела "Защитени приложения" се оставят да работят само и единствено приложения, които са ни жизнено нужни да работят при спящ телефон (и в idle режим).
- в раздел "Мрежови приложения" се оптимизира кои приложения да работят само чрез Wi-Fi , кои само чрез Мобилни данни, и до кои изобщо да бъде спрян интернет достъпа. 
- в раздел "Контрол с движения" ненужните контроли (опции) се изключват. За да работят постоянно поддържат сензори на апарата постоянно включени. 
- в раздел "Дата и час" може да се изключи "Автоматична дата и час".
- яркостта на екрана не се държи постоянно на 100%. Аз лично моята я държа на 20-25% и ми е достатъчно. На 100 я давам само навън, когато ми е нужно да видя нещо и пак я връщам. Изобщо оптимизирам си постоянно яркостта лично, според условията. 
- оптимизира се често RAM паметта, чрез бутона за оптимизиране. Аз го правя след всяко излизане от приложение за да го затвори хубаво, навик ми е вече.
- постоянно работещи приложения като Sype, Facebook, Facebook messenger, Whatsapp, Twitter, 9Gag, Viber, Miber и вс. др., а също така  и игри, повечето от които работят постоянно на заден план за да ни известяват до кое ниво сме стигнали и кой ачийвмент сме получили.... размазват от точене батерията. Препоръчвам да сведете до минимум подобни приложения и да намерите алтернатива. Например - аз имам единствено Viber който да държа постоянно включен. Просто не намирам за нужно да имам Whatsap, Viber и какви ли не други чат клиенти едновременно инсталирани, при положение, че мога да чатя и само през един с приятелите си. Skype също имам инсталнат, но не го държа включен. Той е ужасно тежък и смазва батерията. Когато искам да го ползвам, пускам го, зарежда, влизам си с акаунта и ползвам. След това отивам в "Мениджър на приложения", спирам го, изчиствам му кеш и данни и по този начин го деактивирам. До следващия път когато го пусна. За всякакви други приложения като Facebook, Facebook messenger, Twitter и тн.т., които мога да преглеждам през браузъра - ползвам браузъра. Препоръчвам за всичко, което може да се преглежда и ползва през браузър, да се ползва именно само браузър, без да се инсталват излишни приложения. Аз лично дори когато ми трябва да пиша на някой във Facebook, си влизам в профила през браузъра. На който му трябва на мен да ми пише - да пише на Viber Big Grin

И с всичките тези гимнастики колко време изкарваш?!
Цитирай
#22

3 дни по показател на телефона. Накрая съм вече на 30-на процента и зареждам. Ако ги изчакам и тях ще ударя 4-ти ден. За мен не са гимнастики, не ми пречи да ги направя. А и който и какъвто и Андроид да имам, бих ги направил. Просто не ги приемам за гимнастики, а за стандартни потребителски процедури за оптимизация на устройството. Има хора, които искат да извлекат макса от устройството, има и такива, които го ползват просто там да им радва душицата, да е шарено и наблъскано с приложения и иконки и игри до там. Аз съм от първите Smile Пък и това не се отнася само до смартфоните. Със всяко нещо е така - дали ще е автомобил, дали настолен компютър, дали някакъв уред.. Винаги от потребителя се изисква да отделя малко внимание и поддръжка, за да му служи тази вещ оптимално. За съжаление все още технологичната мисъл на човечеството не е достигнала ниво, при което да се произвеждат абсолютно самоподдържащи се системи, било то техника или каквото и да е.. които да не изискват никакво внимание на потребителя и да му служат на 101% без той да се интересува от състоянието им Smile Затова и за в бъдеще ще има хора, на които батерията им да държи от сутринта до вечерта и да мислят, че тези дето им държи по 3-4 дни лъжат.

Samsung Galaxy S2 > LG Prada 2 > Huawei P8 Lite > Meizu MX4 > LG G3 > Huawei P9 Lite > Samsung Galaxy A50
Цитирай
#23

Facebook е сред най-често теглените приложения за iOS, но много пъти се е твърдяло, че именно заради него батерията на телефона пада все по-бързо. Миналата година се появи информацията, че има начини приложението да остане активно и да работи на заден фон дори в моменти, когато не го използвате и така да скъсява живота на батерията. От Facebook признаха, че действително е така и поправиха този дефект. Скоро беше съобщено, че ако се деинсталира приложението Facebook за Android, ще имате с 20% повече батерия. Почти същото е и за използващите iPhone - когато Facebook се премахне, животът на батерията се подобрява с 15%.

От "The Guardian" съобщават за проведен експеримент, който доказва истинността на това твърдение. Ако влизате чрез приложението Facebook за iPhone 6S Plus, батерията ви ще пада по-бързо. Но ако пробвате за една седмица да влизате във Facebook чрез браузъра Safari на iPhone 6S Plus, ще забележите, че в края на деня ще имате с 15% повече батерия, разказва Самюел Гибс. Той допълва, че е използвал социалната мрежа за едни и същи неща, за еднакво време, и въпреки това разликата е на лице. Приложението Messenger е останало инсталирано през цялото време на експеримента, т.е. проблематична е само Facebook апликацията.

източник: standartnews.com

Huawei P8 lite ALE-L21 - В596
Цитирай
#24

Как е правилно да се зарежда телефона? И първите зареждания по колко време трябва да са? Аз от вчера имам телефона и изтощих фабричния заряд до дупка,зареждах цяла нощ около 12 ч,и от сутринта към 8 ч. В момента съм на 30%-13:37ч. Нормално ли ентака бързо да ми пада баъерията
Цитирай
#25

Нормално се зарежда - докато излезе индикация за пълен заряд на батерията.

 
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)