Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Крайно време за отказ от LG G3 (причините)
#1

мнение 1 от Lenux

И от този раздел на форума напускам..     Smile    ..местейки се в друг. Причината е телефона разбира се. И както в други раздели давах обективни причини (поради собствено желание) с какво ме е отказал телефона, така и тук сега за LG G3 Smile  Накратко - не можах да изкарам и 4 месеца с него, оказа се невъзможно. На дълго - ето ги причините:

- Лаг, лаг, лаг и пак лаг. Лаг на кило. Още като го взех първите дни това ми се набиваше най-жестоко в очите. Дори след фабричен ресет, чист без нито едно приложение, без вкаран Google акаунт дори, без да е вързан към каквато и да е интернет мрежа -ЛАГ (насичане) в собствените му менюта и настройки при слайдване и скрулване било то и на хоум скрийна. Не постоянно, но на моменти, понякога по-често. С инсталнат друг лаунчер - пак същото. Абсолютно недопустимо за флагман било то и от 2014г.! И не, 2GB RAM не е малко, щото поне собствения си софтуер би трябвало да носи гладко. Това е Snapdragon 801 все пак, който за годините си (монтиран в други устройства) беше велик, а не някой Mediatek продаван на кило в no name китайска кутийка. Лаг, сътворен от неоптимизирания LG софтуер и нежеланието им да си го оправят с нито един от ъпдейтите си. Ако някой е свикнал с насичанията при слайдване и скрулване на G3 и не му правят впечатление - препоръчвам му да поразцъка (ПРИМЕРНО) един мизерен, по-нисък с поне 3 нива клас - Huawei P8 Lite. Телефон също от 2014г., също с 2GB RAM. И да види за каква очеизваждаща, потресаваща разлика в цялостната оптимизация, пъргавина, стабилност и кадри при анимации говорим. Плачевно голяма разлика.

- Сив вместо черен цвят на екрана (накратко казано). Тоест - изключително нисък клас IPS дисплей с като цяло дълбоки съмнения дали и колко е реален IPS изобщо. Вероятно компенсиранo с високия DPI (?) Крайно измити и бледи цветове на дисплея, сравнено с всички останали смартфони (персонално мнение).

- По-слаб обхват (винаги минимум с една черта надолу) от на други марки смартфони (тествано в мрежа на Теленор). Това спомага за по-бързото падане на батерията, за което пък повече ще спомена по-долу. 

- Потресаващо некадърен и слаб GPS модул. Първоначален сигнал се намира за повече от 10 минути. Губи се след това средно на 5 минути 2 пъти. Тествано под открито небе в София, уличките на кв. Редута - първи и последен (достатъчен) тест. Не пожелах повече да му се моля на GPS-a втори път. 

- Смешно малък живот на батерията - най-известното болно място на модела. Още с купуването на телефона видях, че батерията няма възможност да направи и 2 часа екран, това с максимално окастрен брой инсталирани приложения, които да вървят на заден план. За фейсбук или месинджъра му категорично забравяме дори. Купих чисто нова, уж оригинална от City Tel батерия - резултат даде с половин час повече SOT (време включен екран). A приятелката ми заедно с мен също си взе LG G3, нейната батерия бе сменена в оторизирания за LG така известен Мост Компютърс за 40 лева. Тази батерия бе 100% оригинална, това личеше и от разликата, която даваше спрямо моята, която бях взел за 26 лева от City Tel. Нейната даваше с към половин час повече SOT от моята при еднакви останали условия и приложения. Извод едно от тук е да не купувате "оригинална" батерия от City Tel. Извод две - каквото и да направите, дори и на магьосник да платите - батерията на LG G3 може да ви даде максимум SOT време от 3 часа ( + / - някакви минути). А причината дори не е в нея, нито в 2К екрана, както е и класическият изтъркан отговор в случая - а в потресаващо зле написаният софтуер на телефона. Заради който твърде често се забелязват нагрявания абсолютно непредизвикани и с мистериозен произход в областта на процесора. В този телефон на моменти "нещо" софтуерно бъгва и загребва без причина и инцидентно мега много ресурс, карайки процесора да откача хабейки безумни количества ток, от там да грее корпуса и дисплея. Без това да е предизвикано от приложение от трета страна - 100% проверено. А пък в случай, че въпросното прегряване не бъде забелязано навреме, и не му бъде обърнато внимание, че да се направи навременен рестарт за да се спре неизвестния процес "убиец" - температурата се покачва до толкова, че бие жълто петно в дисплея. Еле па да е летно време с жегави температури какво става братко ... Тоест - телефона има дарбата да се самоубие Smile 
 
- Накрая, в опити да "се помоля" някак на G3-ката да заработи поне като ниския клас смартфони, хвърлих усилия да го рутвам от нерутващият му се Андроид 6, за да го флашвам със считаният за най-добър за модела "xceed" кернел и възможно най-оптимизирания и чист даден ROM за модела. Целта ми беше да го накарам да не лагва, да не грее и батерията да започне да държи поне идея по-адекватно. И да, след всички тези гимнастики, честно, телефона "една идея" (точно) заработи по-нормално. Което обаче пак бе далеч от някакво по-нормално време за изкарване с един заряд на батерията. Пак го зареждах абсолютно всяка вечер, пак изкарваше по-малко от 3 часа SOT, пак елементарен смешен лаг в менютата с настройките му (макар по-рядко), пак насичане при слайдване на лаунчера по екрана ... Пак нищо и половина, ама барем некакво по-добре от преди това се караше, пък и вече не грееше процесора инцидентно за без нищо. Победа! Smile

- След няма и месец "закрепяне" (в рамките на горепосочените постижения) на положението, телефона един ден направи инцидентно и рязко "умиране" докато го ползвах. При няколко опита да го включа, само дето байпас не му правих.. запали. Което е добрата новина, а лошата - че с паленето, си направи цялостен фабричен рестарт, по собствена воля. Псувах, много. Инсталвах приложения на ново. След няколко дни при входящо обаждане направи същото, отново. Пак псувах, повече от предния път, пак инсталвах приложения, макар от предвидливо направения преди  това бекъп. След още малко дни - пак същата история. При което бе видно вече, че така ще става и за напред. Тези инцидентни умирания и своеволни фабрични рестарти на телефона, барабар с така популярната невъзможност телефона да показва SIM контактите (еле па да се преФърлят номера от SIM на тел или обратно), бе ясно, че се дължи на руут-а и правения от трети лица софтуер и кернел, които бях флашнал. Но по-добро от същия този софтуер, на практика така или иначе не съществуваше на този свят за G3 за ползване.

Bu


Затворен кръг, с ясни отговори - LG G3 е изначало фабрично недопроизведен апарат. Това е видно не само от моя пост, но и от множеството гневни постове в XDA и БГ форума ни описващи множеството неизправности на модела. За цялото време, което отделих на това G3 като четене, ровене из теми и форуми, флашване и модване и тн.т. разбрах едно - технически погледнато недоволните от телефона са към 50% от собствениците му, а останалите 50 по някакъв начин са се примирили с недостатъците му, и поради (вероятно) невъзможност да сменят апарата с друг / по-нов / по-скъп модел / марка, го измъчват с флашване на един след друг къстъм ROM-ове, за да му се примолят някак да им служи по-адекватно. Или пък са опитали да оптимизират малкия живот на батерията, като поръчват китайски 8000 милиамперови батерии от Ali Expres, които са с дебелината на 2 G3-ки, като това цялото нещо се слага на телефона посредством свой заден капак. Резултата е устройство, което сякаш сте си самонаправили в казармата докато сте имали достатъчно свободно време, с някакви отпадъци от стара военна техника. И с всичките тези килограми наслоени на гърба на телефона, вече ще можете да го зареждате поне през вечер. Така казва колегата, който в другата тема за батерията се хвали от 8000 милиамперовата такава. Fail, неземен, без аналог.

Нямах избор освен да се откажа от G3 след цялата (буквално) битка, която водих срещу него, а и той срещу мен. Не знам кой се води да е победил от двама ни в крайна сметка, но той отхвръкна в една близка заложна за 110 лева. Сложих още 70 от мен и за общо събраните 180 спазарих един доста запазен Huawei P9 Lite (версията с 2GB RAM) от olx. Търсих си умишлено пак Huawei едва ли не от отчаяние - просто това бе единствената марка от всички, които бях сменил от годините и от която се считах до голяма степен по-доволен. И още при първите 10 минути работа с него имах чувството, че държа не смартфон, а чудо в ръцете си, вече свикнал с LG G3-то ... Батерията даде резултати от над две денонощия работа, с над 4 часа SOT, с оставащ заряд от още 30%. Погледнато от отправна точка "G3" това е космически резултат, небивал чак. Софтуера лети, изключително плавно, мазно с нула насичане под каквито и да е условия, натоварвания, приложения, заета RAM памет  или мултитаскинг. Без руут, без флашване на някакви всякакви софтуери и кернели, без купуване на "оригинални" батерии или 4 килограмови 15 000 милиамперови такива, без главоболия. Просто нормален, обикновен, евтин телефон си взех, нищо повече. 


Иначе какво ми липсва от G3 сега - двойната, доста мощна LED светкавица. Оптичната стабилизация, лазерния автофокус и самата една идейка по-добра камера, в сравнение с тази на P9 Lite. 2К видео записа. Малко по-големия дисплей. Доста по-детайлния образ. Тези благинки обаче не надделяха над безумието, дето горе описах. За съжаление. Smile И колеги, не ангажирам никой с мненията си, това е което видях аз с очите си. Да, там някъде някоя G3 бройка е възможно да е по-адекватно написана софтуерно или хардуерно от корееца, ама иди намери коя е ... 

Поздрави и успехи от мен Smile
Samsung Galaxy S2 > LG Prada 2 > Huawei P8 Lite > Meizu MX4 > LG G3 > Huawei P9 Lite
Цитирай
#2

мнение 2 от apapazov

Както описваш телефона грее има лаг, но поносим а не звески и му се появяват жълти петна от прегряване. Обаче за батерията не съм съгласен. Като нов моята правеше ежедневно по 4,5-5ч екран. Дори на почти 3г. когато го продадох минавашен3часа. Това на 4г, авто брайтнес и актоализации. Но наистина при смартфоните си е до бройка
LG G3 6.0
LG G6 7.0 
Цитирай
#3

мнение 3 от krasimiretov

Всичко зависи на каква бройка си попаднал и колко рам памет има модела. Моят G3 е 02/2016 производство и няма никой от характерните за модела проблеми. Относно лага и приложенията с 3GB рам проблем нямам, а не пестя от към приложения. За батерията съм съгласен, че не държи. Ама все пак за 2014 модел - 4 години по-късно, все още ми върши работа и не мога да се оплача.
| LG | G3 - D855 | 32GB | Clean ROM | Xceed™ Kernel |
Цитирай
#4

мнение 4 от vargala81

Също не мога да се оплача. Сина го ползва над 2 години след мен, аз още толкова почти и го спуква от игри, постоянни инсталации и деинсталации на знайни и незнайни приложения и не се е оплакал. Няма жълти петна, с оригиналната батерия си е, която наистина вече не държи повече от 2 часа екран с неговито ползване, но вземете например Galaxy S6, който е 1 година по-нов и той държи точно толкова.
Е, има тук таме лаг, но който ползва G3 от самото му начало с Android 4.4.2, отлично знае, че лаг нямаше или поне беше много рядко. После с ъпдейта до Андроид 5.0 малко прецакаха нещата от LG, но с Андроид 6.0 лага пак се сведе почти до нула.
Виновници за този лаг са все по-тежките и неоптимизирани за стари вече версии Андроид, както и 32 битовата архитектура на SD 801 приложения, които идват като ъпдейт на системните. Това са повечето гугълски приложения. Другия виновник е и 2K екрана. Освен LG G3, SD 801 ползват още 5 телефона, но нито един няма 2K екран, всичките са FHD, а  Moto X дори е с HD.
Причините бюджетните телефони с 2 GB RAM и по-слаби процесори да не лагват са много. Първо повечето са с HD екран, софтуера им е доста по-орязан от на флагманите, камерите им са доста по-слаби и още куп причини. Въпросният Kirin 620 в P8 Lite дори не може да подкара повече от 1080p видео, пък ако му бяха лепнали 2K екран дори нямаше да може да го запали.
И все пак да кажа, че наистина си е до бройка вероятно. Моя е версията с 3 RAM. Един приятел си го купи същия 2 дена след мен. Неговия имаше жълти петна, батерията също даде дефект. Смени 3 батерии и повече от 5-6 месеца не изкарваха и почваше пак да му се рестартира до следваща смяна на батерията.
Цитирай
#5

мнение 5 от 100

Tова p8lite на мой познат, който ползва 5-6 приложения преко сили работеше добре първата година и половина. След това започна да лагва, тук там имаше нужда от рестарт, общо взето пълна мизерия. Софтуера е милион пъти по-опростен от на Г3 и вероятно затова има някаква пъргавина като чисто нов, но моите набюудения са че та пъргавина при по-слабите телефони я има само в магазина и при чиста инсталация, като почнеш да го ползваш и разликата се вижда ясно.
От друга страна на колегата Г3ката преживя почти 4 години яка употре*а преди да завърши с мъртво дъно. Но през тия 4 години реално никой от описаните проблеми, изпускана е милион пъти, подгрявана е на навигация от чисто нова и реално нямаше нито жълти петна, нито напукванията на корпуса нито който и да било от масовите проблеми, общо взето яко магаре.
Разликата както и преди съм забелязвал, че тая бройка беше за бял пазар пак...по същото време моето Г2 не излизаше от сервиза и имаше повечето от описаните проблеми с греене, жълти петна, скапан гпс, спикърчета и т.н.
Цитирай
#6

мнение 6 от Levski72

Аз също съм много доволен от моя. Досега не съм имал никакви проблеми с него. Cool Но мисля време е да си взема нов. Да сме в крак с времето Lol Но все още не знам какво да взема.
Цитирай
#7

мнение 7 от vesoisthebest

Жена ми имаше G3,бяхме го купили чисто нов.В момента е в роднина и продължава да работи.Версията със 2GB RAM.От време на време има лаг и забавяне,но софтуера на LG в тоя апарат е под всякаква критика.До момента вече е над 2 годишен и няма абсолютно никакви петна по дисплея,пукнатини или прецакана батерия.Изглежда все така като нов,предполагам е до бройка,беше купен от техноверига.И между другото,Moto X 2014 е със FullHD,не със HD дисплей.Мото-то вадеше и по-добра картина от G3,въпреки разликата в резолюцията.Доста добър модел за времето си.Метална рамка,кожен/дървен гръб,преден говорител,AMOLED..викаха му Nexus 6 Mini. Big Grin Smile
S7e
Цитирай
#8

мнение 8 от vargala81

Да, объркал съм се и съм гледал характеристиките на Gen 1.

If the LG V20 were a car, it would probably be a Mustang. It isn't cheap. It isn't practical. It behaves like a stallion that hasn't been tamed yet. But it is built to perform and impress with muscle and power.
Цитирай
#9

мнение 9 от methtical

2 години и малко изкарах с G3. Като цяло нямах оплаквания от телефона, батерията първата година държеше прекрасно, после започна да държи слабо, а накрая започна да рестартира телефона. Купих нова от същата фирма като автора на темата и отново не бях очарован от живота на батерията. Изби жълто петно около 8-9 месеца след закупуването, мина гаранционно (рамка и дисплей) и след втората година започна да му гасне екрана с типичните черти. Бях доволен от софтуера като цяло, но имаше лагване на моменти, особено лятото като се нагрее. В студена обстановка нещата бяха мазни (процесора тротва като е топло). От заигравка още преди да изтече гаранцията бях флашнал Fulmics рома заради темата на LG G5 и с тоя ром вървеше много прилично спрямо оригиналния софтуер. Като заключение ще кажа, че много обичах този апарат, но не мога да отрека написаното от автора на темата. Лично аз бях по-непретенциозен, защото така или иначе скочих от HTC Sensation на G3-ката и разликата беше доволно голяма.
| LG G6 Ice Platinum |
Цитирай
#10

мнение 10 от kaliyord

Брей, само аз ли съм с G3 вече над 4 години?
Нямам никакви оплаквания. Нито жълти петна, нито смяна на дъна и т.н. А телефона си го тормозя подобаващо.
Фен съм на къстъм ромовете и префлашвам най-редовно ромове, модове и приложения. Всяка вечер е на зарядно.
Преди 6-7 месеца си купих нова батерия, и за сега няма да го сменям. Да видим G7 какво ще предложи....
LG G3 32GB
Цитирай
#11

мнение 11 от vargala81

(12 Mar 2018, 20:38:03)kaliyord написа: Брей, само аз ли съм с G3 вече над 4 години?
Е и моя е на толкова, само собственика смени, но пак е в семейството.
Батерия не съм сменял, оригиналната си е.

If the LG V20 were a car, it would probably be a Mustang. It isn't cheap. It isn't practical. It behaves like a stallion that hasn't been tamed yet. But it is built to perform and impress with muscle and power.
Цитирай
#12

мнение 12 от jiktak

Нашия е с 3 рам, жената го дундурка, сега сина го разкатава .... не знам от какво е жив, сменена е батерията, но и цяла дънна платка, защото малко преди да изтече гаранцията, за мой късмет, се сбъгяса! Иначе моя Ноут 3 колкото и да е стар, справя се с новите неоптимизирани за стари модели телефони ..... Smile

Изпратено от Nokia 3310
Самсунг Галакси Ноут 3 - черен! Dance
В България и в български форуми се пише на БЪЛГАРСКИ !!!
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)

НАЧАЛО

Купи онлайн таблет или телефон с Android, Invisible SHIELD