Оценете темата:
  • 2 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Google Pay с всяка* българска банкова карта!
#1

Предполагам повечето от вас знаят, че Google Pay все още не е наличен за нашия пазар и никоя от родните ни банки и съответно техните банкови карти не работят с Google Pay.

Някои също така знаят, че може да се добави карта от Revolut в Google Pay и да се плаща с нея, но за целта трябва да се правят "измамни" схеми със смяна на адреси и т.н.

Вече има абсолютно "легален" начин Google Pay да работи с всички ваши банкови карти. Това е благодарение на услугата Curve, към която дигитализирате всички ваши български карти.

Картата, която ви издават е английска Mastercard от Wirecard. Получавате я в България по пощата, напълно безплатно.

Това, което трябва да направите е:
1. Инсталирате Curve и си верифицирате самоличността (като при всяка друга финансова институция)
2. Заявявате си безплатна пластика
3. Докато чакате картата може да си добавите вашата/вашите БГ карти в приложението. Добавянето е както в PayPal и еPay. Генерира се един код в банковото движение на картата ви, който после въвеждате в Curve, за да се потвърди въпросната карта. Взима се малка такса от 1лв и малко от картата, която до няколко дни се възстановява по обратно по нейната сметка автоматично
4. Ако добавената БГ карта е във валута лева (както се предполага) се уверете, че в Curve приложението за тази карта е зададено BGN
5. Когато пристигне при вас (обикновено в рамките на 7-10 дни) я потвърждавате в приложението, чрез въвеждане на последните цифри на картата. Така тя става активна
6. Инсталирате Google Pay и добавяте Curve картата, която сте получили и активирали. Считано от дата 05/11/2019 Curve работи официално с Google Pay.
7. В NFC настройките на телефона се уверете, че сте задали Google Pay като метод за плащане по подразбиране
8. С включен NFC е необходимо само да доближите ПОС терминала, за да се осъществи плащането.

Безплатния акаунт в Curve има няколко лимита:

.jpg photo_2019-11-06_14-36-50.jpg Размер: 31.62 KB  Сваляния: 1 938


Пояснявам горните лимити:
- Ако плащате във валута, различна от тази на картата Curve ще извършва обмен на валута, който е безплатен и без такса до 500 евро на месец. (ако картата ви е в лева и плащате в България, този лимит не важи. В случая няма лимит)
- Може да теглите до 200 евро на месец от банкомати в друга валута, примерно от карта в лева да теглиш в Германия евро. (Ако валутата ви е лева и теглите от БГ банкомат, този лимит не важи. Тук ограничение има само за броя на тегленията. Без такса са само 10 тегления на месец)
- Фунцията "Връщане назад във времето" може да се ползва до 1000 евро. (тази функция позволява, ако сте объркали картата с която сте платили или теглили, до 14 дни да смените картата, да се възстановят парите по едната и да излезнат от другата).

Ако имате желание, може да ползвате моя реферален линк и код, за да се регистрирате в Curve (или на друг колега, ако желае да го предостави в постовете отдолу). При регистрация през него ще получим аз и вие по 5 паунда бонус.

Sign up with code EY57BOYE & get £5 https://curve.page.link/Ath4 (отворете линка през телефона)

Цитирай
Аксесоари
#2

Благодаря за информацията!
Винаги ми е било интересно как печелят компании от този род. В такъв смисъл Curve blue card до колкото виждам е безплатна и няма периодични такси и т.н? Тоест въпроса ми е дали има такса обслужване на карта/акаунт или нещо подобно?

Отделно при добавяне на българска дебитна карта в приложението това значи ли, че трябва да прехвърля пари от нея в тази карта, която ще пристигне от Curve? Тоест въпроса ми е дали приложението ще плати на даден POS в страната от българската дебитна карта или парите се прехвърлят към английската Mastercard от Wirecard и след това се извършва плащането?

Извинявам се, ако някои въпроси звучат глупави просто когато става на въпрос за финанси съм малко по-предпазлив Smile
Цитирай
#3

Няма такса за обслужване никакви. Печелят от премиум услугите и от надхвърляне на лимитите.
Не не захранваш пари по Curve сметката (както в револют), а при самото плащане/теглене се изтеглят от твоята карта, и се отразяват в банката като "плащане на чужд пос". Ако картата ти в случая има такса за плащане на чужд пос, то тя ще се прилага, но повечето банки няма такава такса.
Цитирай
#4

Благодаря отново!
За съжаление Експресбанк имат такава такса - 0.50лв + някакъв процент от цената... тоест не е рентабилно за every day usage поне при мен Smile
Цитирай
#5

(2019-11-06, 15:34:52)simeonivanov22 написа:  Благодаря отново!
За съжаление Експресбанк имат такава такса - 0.50лв + някакъв процент от цената... тоест не е рентабилно за every day usage поне при мен Smile

За съжаление Експресбанк са едни от кожодерите при плащанията в чужбина Sad
Цитирай
#6

Аз имам картата вече, но още не съм я ползвал. Трябва ли при плащане да се отключи екрана на телефона или да се влиза в приложението предварително? За сега съм вкарал само картата на curve и тази на револют. Предполагам трябва да задам предварително тази от която да тегли парите, в случая дебитната на дск която имам.
Цитирай
#7

(2019-11-06, 16:00:07)mario_gangstera написа:  Аз имам картата вече, но още не съм я ползвал. Трябва ли при плащане да се отключи екрана на телефона или да се влиза в приложението предварително? За сега съм вкарал само картата на curve и тази на револют. Предполагам трябва да задам предварително тази от която да тегли парите, в случая дебитната на дск която имам.

Значи, Google Pay работи само на светнат екран (при някои модели телефони трябва и да е отключен) но само до 50 лв плащане. За по-голяма сума трябва и телефона да е отключен. Не трябва да влизаш изрично в никое приложение, където и да се намираш по меню или десктоп, когато Google Pay e зададен като дифолтно приложение за плащане, плащането се извършва.

В самия Gpay има да си избираш коя да е дифолт картата на плащане (Curve или Revolut). Ти си избираш. Отделно, ако си избрал Curve да е по подразбиране, трябва в Curve приложението да си избрал също от коя карта по подразбиране пък той да дърпа. В твоя случай там трябва да е избрана ДСК картата.
Цитирай
#8

Проблема на тази схема е че българските банки са се усетили и ги тарифят тези транзакции. Примерно на мен на пощенска за зареждане на Phyre от кредитна карта ми взимат 1%.
А, и се губи банковия бонюс за плащане. Защо ми е мижавия 0.1% от revolut като моята банка ми дава 1.5% ?
Цитирай
#9

(2019-11-06, 20:05:19)georgekodinov написа:  Проблема на тази схема е че българските банки са се усетили и ги тарифят тези транзакции. Примерно на мен на пощенска за зареждане на Phyre от кредитна карта ми взимат 1%.
А, и се губи банковия бонюс за плащане. Защо ми е мижавия 0.1% от revolut като моята банка ми дава 1.5% ?
В България голям процент от плащанията са от дебитни карти, за кредитни не сме дорасли Big Grin
А повечето дебитни нямат такса за плащане на пос, което е положително. Аз нямам такса на УКБ, жена ми няма такса на ПИб, ДСК знам, че нямат такси...

Sent from my Gangbang using Tapatalk
Цитирай
#10

(2019-11-06, 20:05:19)georgekodinov написа:  Проблема на тази схема е че българските банки са се усетили и ги тарифят тези транзакции. Примерно на мен на пощенска за зареждане на Phyre от кредитна карта ми взимат 1%.
А, и се губи банковия бонюс за плащане. Защо ми е мижавия 0.1% от revolut като моята банка ми дава 1.5% ?
Ако имаш 1.5% за плащане на POS в чужбина с твоята карта, ще продължаваш да си ги имаш и през Curve.

Curve е като посредник (proxy).
Google/Samsung Pay на Curve картата е като виртиална (дигитална) карта на Curve, препредава всичко.

Кода на плащането (пазаруване, хранителни стоки, транспорт, забавления, услуги, кеш,...) се предават на банката ти, както и името на търговеца с Crv* отпред.

П.П.
£5 бонус при откриване на Curve. (и £5 за мен)
https://curve.page.link/aN5Yw
code D6X498WN

Усмихни се . . . Животът е Хубав Smile
Samsung S24 Ultra 5G, S23 Ultra 5G, S22 Ultra 5G, S21 Ultra 5G, Note 20 Ultra 5G, Note 10+, Note 9, Note 8, Note 5, Note 3, Nokia 808, N8, 5800, N95, 6600, 6510, 5510
Цитирай
#11

И аз съм на ЕкспресБанк и, да, имат такси за "плащане на ПОС в чужбина". Което е смешно. Смятам, че и ДСК ще почнат така заради сливането им... Иначе, това Curve има рейтинг доста по-нисък от този на iCard, например. Или е още прясно, прясно, или хората наистина не го одобряват. Аз не съм го ползвал. Още съм в процес на решаване на кое приложение да се доверя за ползване. Като критериите са ми да е максимално сигурно, лесно за ползване и... просто да работи.
Цитирай
#12

Бих казал, че дск ще повлияят на експресбанк, тъй като са ги погълнали! И там ще стане безплатно плащането на пос в чужбина. Или поне така ми се иска, ако международната транзакция стане платена, поне аз ще мигрирам към друга банка - поне имам по-голям избор от мобилните оператори! Big Grin

времето е като парите - никога не стига
Цитирай
#13

Все още най-лесното си остава вадиш картата, тапваш и заминаваш. Аз даже не я вадя от портфейла.
Иначе такси при кредитните карти е нормално да има, при дебитните не би трябвало при такъв вид трансакции.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Цитирай
#14

(2019-11-07, 07:31:44)arrogant написа:  Все още най-лесното си остава вадиш картата, тапваш и заминаваш. Аз даже не я вадя от портфейла.
Иначе такси при кредитните карти е нормално да има, при дебитните не би трябвало при такъв вид трансакции.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Не съм съгласен. В пъти по-лесно и бързо е да си извадя телефона и просто да му светна дисплея, или ако е по-голяма сумата да пипна фингърптинта и готово.
За картата трябва да си извадя протфейла, да извадя картата и ако сумата е по-голяма да пиша пин и после всичко това в обратен ред.

iPhone 14 Pro
Цитирай
#15

Тук нещо стана махленски спор. За такива спорове, преди години казвахме: Е затова не е... на площад Ленин? Всеки си знае как му е най удобно!

времето е като парите - никога не стига
Цитирай
#16

Просто винаги ще има хора за и против. Няма как. За едни едно ще е предимство, за други това ще е недостатък.
Curve е от 2015-та година на пазара, честно казано не знам защо му е толкова нисък рейтинга. Като цяло в интернет отзивите са положителни. Имат и услуга да си топъпваш пари при тях и да плащаш, но повечето хора ползват само частта с огледалния образ на картите си.

Сетих се една от причините за лошия рейтинг. Приложението им е доста нефункционално и липсват доста опции, много хора се оплакват. Така че мисля рейтинга е не заради услугата, а заради самото приложение.

Нещо интересно, което забравих. За безплатния акаунт има 3 месеца кешбек в 3 избрани от вас обекти.
Единия от обектите ми е Лидл, и наистина кешбека работи. Вчера купих неща за 23+ лева и получих 0,11 паунда в сметката.

Цитирай
#17

Един въпрос!
Горе описание гимнастики дават възможност да използваме Google pay или Samsung pay ?

Защото има разлика и за Samsung pay ме изкушава да се замисля сериозно.
Цитирай
#18

Картата от револют може да се добави в самсунг пей, но не съм правил плащане с него. Мисля че гугъл пей е по добре. А и не успях да подкарам самсунг пей на часовника galaxy watch.
Цитирай
#19

Разликата между Самсунг и Гугъл е, че с Самсунг може да се извършват плащания и на стари модели терминали, който не поддържат безконтактно плащане.
Аз смятам това за примамливо като възможност
Цитирай
#20

Безспорно това е голямо предимство

Pixel 7 Pro Hazel 
Цитирай
#21

(2019-11-15, 00:32:12)N.N. написа:  Разликата между Самсунг и Гугъл е, че с Самсунг може да се извършват плащания и на стари модели терминали, който не поддържат безконтактно плащане.
Аз смятам това за примамливо като възможност
Как става това?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Цитирай
#22

Samsung Pay използва две технологии - NFC и MST (Magnetic Secure Transmission). MST симулира прекарването на карта с магнитна лента на ПОС терминала.
При Samsung galaxy watch вече тази функция я няма.
Цитирай
#23

https://youtu.be/lF0ru3bWaiY

(2019-11-15, 09:21:28)karamkraz написа:  Samsung Pay използва две технологии - NFC и MST (Magnetic Secure Transmission). MST симулира прекарването на карта с магнитна лента на ПОС терминала.
При Samsung galaxy watch вече тази функция я няма.
Точно така. Именно това е интересно.
Цитирай
#24

(2019-11-15, 09:21:28)karamkraz написа:  Samsung Pay използва две технологии - NFC и MST (Magnetic Secure Transmission). MST симулира прекарването на карта с магнитна лента на ПОС терминала.
При Samsung galaxy watch вече тази функция я няма.
Тоест телефонът трябва да има такъв модул MST. И го имат всички Самсунг телефони предполагам. Не че скоро съм срещал ПОС, който не е безконтактен де.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Цитирай
#25

Не всички Samsung имат MST. Само флагманите Samsung S6-S10 и Note. Mid-range сериите имат само NFC.
Поне в България вече трудно се намира POS, който не е безконтактен.
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 5 гост(и)