Оценете темата:
  • 1 гласа - средно 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mi 8SE - как сложих стабилен Андроид 10 (xiaomi.eu)
#1

Здравейте.

Имах сблъсък с този казус и се оказа, че нещата не са точно както са описани за останалите модели на Xiaomi.

Eдна от основните причини за евентуалните проблеми при инсталирането на къстъм ромове за Mi 8SE е, че многократно беше сменян Буутлоудъра и съответно става пълна каша с това кое TWRP трябва да се използва за даден ром.

И като тръгне човек да прави нещата както си знае увисва на фастбуут след инсталацията на рома.

Защо ви пиша тези теории? За да не се налага да изгубите часове (а за някои може и дни) в търсене на проблема не където трябва.Телефонът беше с 8.7.29 (гаражен) Ром и с отключен, незнайно как, буутлоудър.
Поради неколкократните неуспехи при флашването и поради фактът, че още не бях открил инструкцията за MiRoom сметнах за нужно да заключа с fastboot и после да отключа официално телефона, но вероятно процесът щеше да мине нормално и без тази процедура.

Съответно логиката е да се сложи по-нов стоков ром, да се обнови до Андроид 10 и с TWRP да се инсталира вече каквото душа иска.

Е.. не стана.

Най-новият достъпен фастбуут ром (china dev) е 9.8.22, който след като изгря даде ъпдейт само и единствено до 9.9.3 и повече нагоре няма ъпдейти официално.

Как тогава xaiomi.eu e 20.1.16? - Mистерия...

И все пак при опит да се сложи xiaomi.eu 11.0.3.0 (стабилен андроид 9, който и за китай е с тези цифри) телефонът зависва във фастбуут при рестарт.

След многобройни опити разбрах, че с най-новото няма да стане и тук е моментът да благодаря на човекът написал инструкцията за инсталация на 8.12.27 MiRoom. Tам е ясно обяснено, че трябва да се подкара телефона с по-стар ром и по-старо TWRP.За любителите на романите - съжалявам колеги. Спирам до тук

За любителите на инструкциите - четете надолу:1. Линк към спасителната инструкция:  https://portal.mi-room.ru/obnovlenie-miu...m-8-12-27/

има по средата на страницата един спойлер "Инструкция по обновлению Mi8 SE до 8.12.27" и нещата вътре изглеждат по този начин:

   

2. Нужни файлове за операцията:

- ROM oт преди 27-ми декември 2018. Аз използвах фастбуут ромът даден в инструкцията 8.12.13:

http://bigota.d.miui.com/8.12.13/sirius_...778e2c.tgz

- Recovery за инсталация на 8.12.27 xiaomi.eu:

https://mega.nz/#!78FlHazY!6HmguedtPAHy8...Qb4YBVDlOw

- Самия xiaomi.eu ром теглим от AndroidFileHost или от SourceForge

- И съответно теглим рекавърито предоставено от MиРум в инструкцията: http://files.mi-room.ru/files/twrp/siriu...covery.img като алтернативно давам линк в mega.nz: https://mega.nz/#!voU32SQI!vmng7zk0ceXmO...qvL-kFmSy0

- и последното, от което имаме нужда е 11.0.3.0 xiaomi.eu.

само да направя уточнение защо: Инструкцията е как да инсталираме стабилен андроид 10 и за целта ми трябва последния андроид 9 и ОТА да получим 10 (това е логиката и това е работещият вариант, защото след 11.0.3.0 идва 11.0.1.0 с вградено twrp за андроид 10)
Можете да го свалите от androdfilehost или oт sourceforge

3. Ето и самата процедура:
- нужен е Mi Flash. Aз работих с портабъл версията: http://download.appmifile.com/images/201...b674b1.zip
- също така са нужни драйвъри, които могат да се инсталират през Mi flash (от менюто горе в ляво - няма как да ги пропуснете)
- Ако имате проблеми с драйвърите може да видите тази статия за спиране на Driver signature enforcement при различните версии на Windows: http://in.c.mi.com/thread-487-1-0.html

стъпка 1: разархивирам .tgz архива, съдържащ фастбуут рома china dev 8.12.13 и поставям получената папка в диск C на компютъра.
Правя го с цел да е минимален пътя до файлове и да не гръмне флашването поради глупава причина от рода "прекалено дълъг път" или "разстояние в имената на папките" и т.н.
Папката в архива се казва "sirius_images_8.12.13_20181213.0000.00_9.0_cn_167b778e2c" и в нея не трябва да има папка със същото име, а папка IMAGES и скриптовете за флашване: flash_all.bat, flash_all.sh и т.н

стъпка 2: стартирам Mi Flash, избирам рома от диск C, след това долу слагам отметката Flash All, преглеждам още 3 пъти за да не съм избрал грешната отметка и да заключа буутлоудъра. (flash_all опцията трие всичко от телефона, без да заключва буутлоудъра)
Рестартирам/Стартирам телефона в режим FASTBOOT (комбинацията от изключено състояние е POWER+VolDown)
Свързвам телефона с компютъра и натискам REFRESH
При правилно инсталирани драйвъри телефонът се появява като устройство в Ми флаш. Натискаме FLASH и чакаме около 400 секунди да приключи процеса

стъпка 3: Телефонът вероятно е стартирал China dev 8.12.13. Изключваме го и го вкарваме във FASTBOOT режим, за да сложим съответното TWRP.
Tук вече трябва да приложите уменията си за работа с FASTBOOT.
Лично аз бих направил следното. Свалил съм двете TWRP предварително. Разархивирал съм това, което е .zip за да получа "recovery-TWRP-3.2.3-1217-XIAOMI8SE-CN-wzsx150.img".
Този .img файл заедно с "recovery.img" (който е другото TWRP) ги копирам и поставям в папката на Mi flash "/MI-FLASH 2018-5-28/MiFlash2018-5-28-0/Source/ThirdParty/Google/Android/" там се намират файловете за работа с adb/fastboot и най-лесно може да се флашне нещо, без да се правят глобални променливи и прочие.
След това отваряме гореспоменатата папка: /MI-FLASH 2018-5-28/MiFlash2018-5-28-0/Source/ThirdParty/Google/Android/ и в адресната ѝ лента пишем cmd и натискаме ENTER.
Трябва да се отвори нов прозорец на Command prompt програмата с адрес текущата папка.
(Още благодаря на приятелката ми за този трик, който ми показа (иначе процедурата е Shift+десен бутон на мишката на празно място в папката и опцията open terminal window here, като напоследък май излиза PowerShell, при който преди всяка команда трябва да се пише "./")).
За проверка можем да напишем първо fastboot devices и да ни върне нов ред с fastboot и няколко букви и цифри срещу него, показващи, че телефонът е закачен за компютъра, разпознат с правилния драйвър и отзивчив на команди.
След това пишем
Цитат:fastboot flash recovery recovery-TWRP-3.2.3-1217-XIAOMI8SE-CN-wzsx150.img

ако командата премине успешно (не изпише FAILED на някой от редовете)  преминаваме към следващата, която е и последна:
Цитат:fastboot boot recovery-TWRP-3.2.3-1217-XIAOMI8SE-CN-wzsx150.img

Телефонът ще се рестартира и трябва да се озове в TWRP.
Десния бутон е за избор на език. Избирате английски (ако има други езици си харесайте друг, но едно от Рекавъритата имаше само английски и китайски и.. по-добре изберете английски, защото този език ще ползвам за обясненията) и плъзгате за потвърждение.
Ще видите 8те стандартни опции на TWRP.

Стъпка 4: винаги е добра идея да се форматира data дялът на телефона.
Отиваме на Wipe - Format Data -> потвърждаваме с ръчното изписване на "yes"
след като приключи процесът НЕ рестартираме, а се връщаме назад до основното меню на TWRP. Избираме Reboot -> Recovery и чакаме телефонът да влезе отново в TWRP.
Тук е моментът, в който копираме xiaomi.eu 8.12.17 ромът и recovery.img (които имаме предварително свалени някъде).
Копираме ги в паметта на телефона, която трябва да е изцяло празна с изключение на една единствена папка TWRP.

Стъпка 5: пристъпваме към флашването на РОМ-а
По инструкцията от xiaomi.eu се отива на Wipe, избира се долния ляв бутон "Advanced Wipe" и се маркират САМО
Dalvik / ART Cache, Cache, Datа
и се плъзга лентата за потвърждение.
След това се връщаме назад. Избираме INSTALL, маркираме единствения файл, който трябва да е предварително копираният РОМ и плъзгаме за потвърждение. Чакаме процесът да приключи и тук идва НАЙ-ВАЖНИЯ МОМЕНТ ОТ ИНСТРУКЦИЯТА!!!

НЕ РЕСТАРТИРАМЕ ТЕЛЕФОНА СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ФЛАШВАНЕТО!!!!

Стъпка 6: флашване на TWRP за ромове от версия 8.12.27 и по-нови
Връщаме назад до главното меню на TWRP, Избираме INSTALL и след това бутонът долу в дясно, който е "install image"
вероятно ще видите само и единствено файлът recovery.img, който трябва предварително да е бил копиран в паметта на телефона.
Избирате го. След това избирате oт списъка, който ще се покаже, типа на файла, който ще флашвате, а именно Recovery и потвърждавате флашването.
След извършването на тази стъпка вече може да рестартирате в System, за да видите дали ще тръгне xiaomi.eu 8.12.27

Стъпка 7: инсталирате по абсолютно нормален начин предварително сваления стабилен ром xiaomi.eu 11.0.3.0, който е базиран на андроид 9.
Може все пак да ресетнете преди това от "Advanced Wipe" с маркиране САМО
на
Dalvik / ART Cache, Cache, Datа
и след това
Install - избирате xiaomi.eu_multi_MI8SE_V11.0.3.0.PEBCNXM_v11-9.zip и плъзгате лентата за потвърждение.
След като приключи инсталацията избирате десния бутон Reboot и чакате да зареди новия ром.
Всъщност  с това приключват нещата, защото след това ще ви дойде ОТА Андроид 10 с по-ниската цифра 11.0.1.0 и вграденото TWRP за аднроид 10.
Аз лично бих ресетнал през Recovery по един от начините (format data или advanced wipe) и да се радвам на стабилна 10-ка от xiaomi.eu, чакайки с нетърпение следващата ОТА (най-вече, за да видя дали ще се инсталира безпроблемно).
[-] 4 потребители изказват благодарност на suffer за това мнение:
  • Be6i4, redsys, retyrn, vsk
Цитирай
Зарядни и кабели usb-c
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)