Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Видове дисплеи и малко за тях
#1

Искам да кажа няколко думи и да обсъдим една технология, която с голяма мощ навлиза в разработката на най-новите телефони.
Нека започнем с това да обясним какво всъщност са сензорните дисплеи по принцип.
Сензорните екрани са устройства, които дават възможност компютърните системи да се управляват само със докосване върху екрана на монитора.
Сензорният екран може да е направен от здраво стъкло и да има повърхност със нанесено твърдо, износоустойчиво покритие. Лесно се почиства и следователно е добре пригоден за условията на работа в ресторантите, болниците, в хранителната и фармацевтична промишленост. Някои от екраните могат да се използват с ръкавици, което е важно предимство при приложения, където хигиената е особено важна или където температурата и изискванията на безопасност на работната среда налагат използване на ръкавици.
Има няколко технологии за направата на сензорни дисплеи - най-използвани са 4.

1.Сензорни екрани с повърхностни акустични вълни.
Те се състоят от стъклен панел с прикрепени към него пиезо-електрични преобразуватели.
Чрез специална технология за насичане на лъчите тези вълни се разпределят по целия екран.
След като се докосне дисплея, полученият сигнал се сравнява с еталонна честота, като разликата се разпознава и се откриват координатите на точката на докосване и съответно сигнала се подава за обработка като команда към процесора.


2.Сканираща инфра червена технология
На осите X и Y се разполагат инфра червени светодиоди и фото диоди, които изграждат мрежа от вълните. При докосване на дисплея се прекъсват тези вълни от така се открива точката на докосване.


3.Резистивни сензорни екрани.
Върху стъклена основа на екрана е нанесен прозрачен, равномерен електросъпротивителен слой. Върху него е разположен полиестерен филм с нанесено на външната повърхност твърдо, износоустойчиво защитно покритие,а на вътрешната страна – прозрачен електропроводим слой. Полиестерният филм е плътно прилепнал към основата, но е отделен от нея чрез микроскопични прозрачни електроизолационни дистанционни сферички, равномерно разположени по вътрешната му повърхност. При натиск се осъществява контакт между проводящия и съпротивителния слой. Така се осъществява затворена верига като се подава сигнала за обработване.


4.Капацитивна технология.
Този екран се състои от стъклена основа с капацитивен (зареждащ се със статично електричество) слой на повърхността. В ъглите на екрана са разположени датчици, които регистрират изменението на капацитета про докосване на екрана. Най-просто те не отчитат натиска, а зарядът на пръста.
Последните две технологии се използват за направа на GSM телефони в днешни дни.
Тук идва спорът кой дисплей е по-хубав.
Първите телефони със touch-дисплей са със резистивна технология на изработка, затова нека първо тях да обсъдим .
Тези дисплеи трябва да ги натиснеш, за да сработят.
Най-голямото им предимство е това, че няма значение с какво ги натискаш (пръст ;стилус – писалките за телфони;карта – дебитна може ;ръкавици).
За ръкавиците бих казал че е много удобно понеже до като караш ски зимата и си със ските на баира можеш съвсем спокойно да използваш такъв дисплей. Да не говорим за случаите където хигиената е от съществена важност Пример: в болниците санитарките как да си използват телефона.
Капацитивните дисплеи не можеш да ги натискаш със нищо друго освен със пръст не те са поздрави(поне така се твърди),и освен това те има по-голямо бързодействие – което не винаги е предимство, защото става понякога така, че без да искаш вече си натиснал съответния бутон, но със времето най-вероятно се свиква. Другото предимство на такива дисплеи е това, че те са с малко по-прозрачни. Тяхната прозрачност отнесена към стъклото е до 88%, докато на тези със резистивна технология пада до към 78%.
Друг критерий е това колко са издръжливи на натиск в една точка:
За резистивните се казва че издържат над 35 млн. натискания, а за капацитивните над 100 млн .натискания. Обаче мое мнение е, че тези цифри са достатъчно големи за един телефон.
Разделителната способност (точки на инч) при резистивните дисплей е сравнително по висока.те подържат 4096x4096 точки докато капацитиовните едва 1024x1024.
Телефони който са разработени със капацитивна технология са Apple iPhine;Samsung Omnia HD;LG arena;Samsung Ultra touch;T – mobile G1.
От другата страна са почти всички модели на HTC (без двата модела Storm – но за тях по късно);двата излезли дио сега модела на лидера Nokia N97 и 5800 EM;LG Renoir; Sony Ericsson XPERIA X1 и т.н.
Най хубаво впечатление ми направи обаче технологията използвана във BlackBerry Storm (използват капацитивен дисплей) - и двата модела те ползават клик система ,тя реагиран допир като само маркирва иконката или бутончето и след като си сигурен че си на точното място трябва да приложиш още малко усилие за да натиснеш копчето.
Ето линк да видите за какво говоря всъщност
http://www.mobilebulgaria.com/tests/view.php?id=87
Сега вече чакам вашите мнения.Според мен няма кой знае каква разлика с какъв дисплей ще бъде телефонът. Като разбира се откроявам последната клик система, която вече ще бъде май най-удобна(макар че незнам дали ще сработи със ръкавици).

Източник http://funfon.yoo7.com/forum-f18/topic-t255.htm


Моля оставете мнение коя технология е най-най Wink Tongue

Sony ericsson Xperia x8 Android 2.1
HTC Evo 3D Power
Samsung Galaxy S5
Цитирай
#2

Защо съм останал с впечатлението , че резистивните екрани са по-издръжливи . Иначе капацитивния екран на айфон е най-най . Smile

[colour=darkgreen]SAMSUNG GALAXY S4[/colour]
Цитирай
#3

eRRoRs добре си дал обяснение за хората, които не са наясно, но промени дисплеи накрая с и, а акустика се пише с у. Просто да изглежда по-правилно Smile

Понеже 2 години не те е чул, накрая аз му оправих поста. Wink
Цитирай
#4

На какво базираш това впечатление? По-издържливи на какво? Натискане, изпускане, ритане?

На мен резистивните дисплеи не ми харесват точно заради нуждата да упражняваш натиск при употреба. Това затруднява скролването и местенето на пръста по екрана. Също така допълнителният слой, нанесен над екрана убива малко цветовете и яркостта (поне по мое мнение). Иначе идеята на блекбъри определено не ми допада. При положение, че има толкова иновативни приложения за писане като Swype, не виждам смисъл от това да си маркирам бутони, пък после да ги натискам. Вижда ми се изключително бавно и дори да допринесе за прецизността, не вярвам че това предимство компенсира негативите.

Също така, бих искал да не се съглася с твърдението, че капацитивните дисплеи не са подходящи за работа в болница заради ръкавиците, които ползват санитарите. Първо, ако смяташ да бъркаш с тези ръкавици в някои пациент, сигурно не е хубаво да бараш екрани с тях преди това, но дори да го правиш, факта, че е капацитивен няма по никакъв начин да ти попречи. Причината е, че гумените ръкавици на санитарите са достатъчно тънки, че да не представляват проблем за чувствителните дисплеи. Ако не ми вярвате, пробвайте да пишете на телефона си през хартия или балон - няма да има проблем Wink Също така не съм убеден, че с ръкавиците за ски ще си особено ефективен в употребата на който и да е смартфон независимо от екрана Wink Не знам за твоите ръкавици, но на моите, палеца заема около 1/4 от екрана на героя ми едва ли не, така че не ми е идвало да цъкна с ръкавица и да се ядосвам, че не мога. Всъщност проблемът е, че не можеш да го ползваш с обикновените ръкавици, с които се разхождаш из града през зимата. Но благодарение на популярността на iPhone, този проблем беше елиминиран преди няколко години и започнаха да се произвеждат ръкавици като тези, които позволяват употребата на капацитивни дисплеи дори през зимата Smile

Така че, да, моето мнение, е че резистивните дисплеи определено са изживели живота си и е време да бъдат оставени в миналото.
Цитирай
#5

hacker_didko10 написа:Защо съм останал с впечатлението , че резистивните екрани са по-издръжливи . Иначе капацитивния екран на айфон е най-най . Smile
Aйфон и най-най ? АЙСИКТИР Lol Lol Разсмиваш ме.
Само едно мога да ти кажа - > Samsung -> Това е фирмата която отделя най-голямо внимание за диспеите и ги прави най-добрите.
Иначе да, с всички ръце съм за капацитивен диспей. НАЙ-ВЕЧЕ за SAMOLED на който мога да се кланя направо!
п.с. текста е пълен с правописни грешки Wink

Alienware R2 15 2015 - i7-6700HQ, 16GB 2133MHz, GTX 970M 4GB, 512 GB m.2 SSD/1TB HDD  ;  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Цитирай
#6

Малко е смешно с лека ръка да отхвърляш най-популярния смартфон на пазара. Виждал ли си ретина дисплея на айфон 4, че да говориш така? И да, разбираемо е да се кефиш на фирмата, направила телефона ти, но е глупаво да се подиграваш на доста по-успялата конкуренция. И тъй като съм виждал и дисплея на галаксито и на айфон 4, мога да ти кажа, че и двата са много добри и е удоволствие да гледаш и двата. Само че лично аз не видях нещо, с което галаксито да превъзхожда айфона откъм дисплей.
Цитирай
#7

killer4o написа:Малко е смешно с лека ръка да отхвърляш най-популярния смартфон на пазара. Виждал ли си ретина дисплея на айфон 4, че да говориш така? И да, разбираемо е да се кефиш на фирмата, направила телефона ти, но е глупаво да се подиграваш на доста по-успялата конкуренция. И тъй като съм виждал и дисплея на галаксито и на айфон 4, мога да ти кажа, че и двата са много добри и е удоволствие да гледаш и двата. Само че лично аз не видях нещо, с което галаксито да превъзхожда айфона откъм дисплей.
Просто съм айфон хейтър. Нищо повече.
Иии да виждал съм, малко или много SAMOLED-a бие дисплеите на айфон. Айде за другите недостатъци на айфоните няма да приказвам. Защото с тях съм доста запознат (без 4 все още не ми е попадал).

Alienware R2 15 2015 - i7-6700HQ, 16GB 2133MHz, GTX 970M 4GB, 512 GB m.2 SSD/1TB HDD  ;  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Цитирай
#8

Самсунг не прави само дисплеите на своите телефони и определено е най-добрата фирма в този бранш.А за айфон-щом те ще ми определят с коя ръка да говоря и как да хвана телефона,не ми го хвали,може да е много красив,но нали все пак трябва да може да се проведе разговор,това е основната функция на телефона.По темата-определено капацитивните дисплеи са ми по-приятни за употреба и сега като хвана даймънда в ръка и се чудя как сме работили преди с него и с омнията-разликата в усещането е от небето до земята.

iPhone 12 mini Space Grey
Цитирай
#9

Текста не е писан от мен Smile А заглавието не знам как да оправя :/ :/
....А и един въпрос - Капацитивните работят ли с писалки защото пише , че само с пръсти може Smile

Sony ericsson Xperia x8 Android 2.1
HTC Evo 3D Power
Samsung Galaxy S5
Цитирай
#10

eRRoRs написа:Текста не е писан от мен Smile А заглавието не знам как да оправя :/ :/
....А и един въпрос - Капацитивните работят ли с писалки защото пише , че само с пръсти може Smile

Има стилуси за тях. Smile

https://www.androidbg.com/forum/topic193...i-htc.html

[Изображение: capacitive-stylus-1.jpg]
Цитирай
#11

Деси, на какво базираш твърдението, че самсунг е най-добрата фирма в този бранш? Мисля, че е крайно време хората в този форум да разберат, че е смешно да изказват мнение за качествата на дадена фирма базирайки се на телефона, който притежават. Така че, да, според теб самсунг е най-добрата фирма, според други е моторола, според трети епъл. А аз все пак не виждам абсолютно никаква обективна причина да го казваш.
Цитирай
#12

Също така не вземате предвид нещо много важно. Този бизнес е известен със сложните си OEM сделки, традиционните схеми за постигане на икономии от мащаба и аутсорсване на неефективните операции. Всичко това размива представа за дадена марка, но много потребители не са наясно, защото контрактите са сключени така, че производителя отстъпва правата за идентифициране на стоката. Казано с две думи и по темата - вашия хвален-прехвален HTC, Samsung, Apple, Sony-Ericsson, Motorola притежава дисплей, който най-вероятно не е на същата компания.

ПП: Който не знае какво е ОЕМ - http://en.wikipedia.org/wiki/Original_eq...nufacturer

ПП2: 6+ за статията - много информативна!

SGS2 Android: 4.1 / Baseband: XXLPX / Kernel: CM10
Цитирай
#13

Аз имам Galaxy S от 1 месец да кажем. Но откакто излезна Omnia HD съм на мнение, че самсунг е фирмата която прави телефоните с най-добрите дисплеи. Достатъчно форуми съм чел, иии достатъчно хора са си изразили мнението (не българи дето знаят едно да кажат "нокиа си е нокиа хахаха), а хора които имат достатъчно пари да си купуват ако искат всеки ден различен телефон, които могат да бъдат много компетентни най-малкото защото притежават даден телефон и са минали през ръцето му още бая които ние в Б-я ги чакаме с месеци след като са излезнали. Това е едната причина.
А относно айфон четох, че точно на айфона частите бяха от 30-тина различни фирми.

Alienware R2 15 2015 - i7-6700HQ, 16GB 2133MHz, GTX 970M 4GB, 512 GB m.2 SSD/1TB HDD  ;  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Цитирай
#14

killer4o написа:Деси, на какво базираш твърдението, че самсунг е най-добрата фирма в този бранш? Мисля, че е крайно време хората в този форум да разберат, че е смешно да изказват мнение за качествата на дадена фирма базирайки се на телефона, който притежават. Така че, да, според теб самсунг е най-добрата фирма, според други е моторола, според трети епъл. А аз все пак не виждам абсолютно никаква обективна причина да го казваш.
Ами на това,че и нокия и нтс и доста други ползват техни дисплеи например.А притежавам такъв телефон именно,защото ми харесва дисплея и това е години наред,а не само сега.

iPhone 12 mini Space Grey
Цитирай
#15

Добре, ти ползваш такъв телефон, сигурен съм, че милионите айфон юзъри ще кажат същото за техните телефони. Аз пък като съм гледал сравнения между ретина дисплея и този на галакси с, всички ги изкарват изключително близки като качество. Не съм видял нито едно сериозно ревю, в което да кажат, че един от двата има сериозно предимство пред другия. Така, че звера, докато не ми покажеш линк към сериозно професионално ревю, в което се твърди, че дисплея на самсунг е много по-добър от този на айфон, не виждам смисъл да си чешем езиците и да твърдим, че един или друг диспей бил по-добър предвид, че никой от нас не се занимава с това професионално. Също така, Деси, замисляла ли си се, че ползват дисплеи на самсунг, защото от Епъл не им продават? Wink
Цитирай
#16

Еми килъре в момента това търся, но все още наистина няма читаво сравнение Smile
Като излезне ще се разбере. Също така скоро време един приятел ще си купи айфон 4 и ще го видя какво представлява Smile

Alienware R2 15 2015 - i7-6700HQ, 16GB 2133MHz, GTX 970M 4GB, 512 GB m.2 SSD/1TB HDD  ;  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Цитирай
#17

Не виждам защо темата трябва да се обръща в спор айфон или нещо друго-който харесва айфон да си купува,който харесва самсунг или нтс или нещо друго също така е свободен в избора си.Аз просто изразих мнение,а и идеята май беше за сравнение между дисплеи,а не марки телефони.Не робувам на марката,просто в нея съм намерила всичко,което отговаря на потребностите и вкуса ми,някой ден може да пробвам и айфон,стига да става за говорене по него Wink

iPhone 12 mini Space Grey
Цитирай
#18

БРАВО ДЕСИ (bow) с 2 ръце те подкрепям, защото и аз съм на същото мнение Smile

Alienware R2 15 2015 - i7-6700HQ, 16GB 2133MHz, GTX 970M 4GB, 512 GB m.2 SSD/1TB HDD  ;  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Цитирай
#19

Каже ли се нещо против "великия" Айфон и почва спора.

Ако очакваш неочакваното...то не става ли неочакваното очаквано?. Samsung Galaxy NEXUS White 4.3
Цитирай
#20

Ами виж как се споменава... Нормално е да започне спор. Аз не споря за това, че iphone е по- добър телефон. Споря срещу необосновано високомерното отношение на потребителите на android към продуктите на apple. И аз предпочитам android, но се старая да не изказвам абсолютизми от типа на " еди коя си компания произвежда най- добрите дисплеи", защото не се занимавам професионално с такива неща и смятам, че когато казвам нещо, то е личното ми мнение.
Иначе не смятам, че темата се е обърнала на айфон вс самсунг. Говорим за дисплеите на различните марки и просто ми стана неприятно заради начина по който Деси изрази мнението си. Ако беше казала " според мен самсунг в, момента правят най- добрите дисплеи", нямаше да имам нищо против. Но не съм съгласен с категоричността в изказването ти.
Цитирай
#21

Тука стана едно мазало ...тцтцт заговорите ли за Iphone и омазвате темите със спам за или против Big Grin

Sony ericsson Xperia x8 Android 2.1
HTC Evo 3D Power
Samsung Galaxy S5
Цитирай
#22

Еми такава е тя, всичките си мерим п..ките са нашите бангии и все с егоизъм гледаме айфона да не ни мине.
Цитирай
#23

Напълно съм съгласен с Деси за Samsung!Правят всичко,дисплеи,процесори и т. н.!Samsung са №1!

Samsung Galaxy s22 Ultra5G
Цитирай
#24

Цитат:Правят всичко,дисплеи,процесори и т. н.!Samsung са №1!
Също правят тенджери под налягане,фурни и вибратори :rofl: ама после си на принципа "оправяй се сам" Big Grin
а бре самсунег Tongue

Samsung Galaxy Grand duos
HTC Desire 601 Dual Sim
Цитирай
#25

Леле направо ме заболя главата докато го прочета :confused: :confused: :confused: накъде отива тоя свят. Видях, че не е писано от eRRoRs, ама ония дето го е писал в другия форум... немам думи.
Ужасно неграмотно Smile или по скоро ужасТно негрЪмотнУ Smile

Motorola Milestone, Toshiba G900
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)