Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Защо е безмислено да променяме честоти и волтажи на ядрото.
#1

Здравейте,в тази статия ще разгледаме защо промяната във волтажите на ARM процесорите не е задължително да бъде нещо хубаво и ще обясним защо определени кернел настройки могат да се държат различно на два еднакви телефона.

Това е превод ( с някои допълнения и перефразирания за по-лесно разбиране ) на мейла на Викас Мишра до небезизвестния Dorimanx. Викас има дългогодишно участие в разработването и дизайна на чипове.Работил е по чипове на TI OMAP4, OMAP5, NVidia Tegra 3 и други ,през последните 14 години.

*Нека започнем с основите и да разясним какво има във вашия телефон.

Вашия телефон е невероятно устройство.Напълно разработен компютър,който се събира в джоба.Има всички стандартни компоненти на един компютър, единствената разлика е, че са сглобени по начин,който не подлежи на ремонт.Самата платка и частите по нея са свързани в така наречения „кръг“, за да могат да комуникират помежду си оптимално. Този тип на сглобяване се налага с цел понижаване на цената на устройството и повишаване качеството на работа на хардуера.

1. Application Processor (AP) Процесор. Почти всеки процесор в мобилните апарати, таблети и PDA устройства се създава от АРМ Холдингс. Те не произвеждат процесори. Създават ги на хартия и продават интелектуалната собственост на 95 % от световните производители. За това, всеки мобилен процесор, който някога сте ползвали, е по техен дизайн. АРМ Холдингс е фирма, която датира от началото на 80-те и в нея имат пръст най-големите производители на мобилна техника в света.
Процесора за приложения е сърцето на телефона.Главни производители са Куалком, Самсунг, ЕнВидия и Епъл.Модерния главен процесор поддържа видео енкодинг и декодинг, възпроизвеждане и запис на клипове , аудио процесор и добре познатите CPU и GPU.

2. Power Management Controller или Контролер за регулация на напреженията. Това е чипа който отговаря за генериране и регулиране на волтажите, използвани от всички компоненти на борда.

3. DRAM – Не по-различен от обикновенния DRAM използван в натолните компютри, освен по-ниския волтаж.

4. Флаш памет.

5.Тъч скрийн контролер.

6. Motherboard – за микрофон, говорители.

7.Батерия.

Най – сложните от тях са АР и Контролера за напрежение.

*Основи на веригите.

Модерния АР има милиони вериги (синхронни и асинхронни тригери) наречени комбинационни логически схеми (Flip Flops). Те съдържат в себе си два параметъра наречени: Параметър на Работа и Параметър на Задържане. "Setup time и Hold time" или по-познато в техническите среди като "отпушено и запушено състояние".Работят подобно на принципа на кондензаторите. Тези вериги са основните строителни елементи на модерните компютърни системи. Работят по следния начин: представляват съвкупност от входове, в които постъпват двоични сигнали и свързани помежду си логически елементи, които осъществяват преобразуването на входните сигнали в изходни.Тоест, на най-ниско ниво, телефона представлява постоянни сигнали от единици и нули. „Параметър на работа", грубо означава, честотата при която може да работи един АР, преди да стане нестабилен докато „Параметър на задържане“ е максималния волтаж на който може да издържи АР преди да стане нестабилен.

Проблема е следния: Дизайнерите на чипове, усърдно се опитват да подсигурят чипа така, че спектрите на Работа и Задържане, да са достатъчно големи.Тоест, чипа би трябвало без проблем да работи с различни честоти и волтажи. Силиконовите параметри на чиповете, обаче са абсолютно различни всеки път. Ето, защо определени настройки могат да работят стабилно при един телефон и нестабилно при друг от същия вид. Производителя на чиповете определя един спектър на честоти и волтажи, докато производителя на телефони стеснява този спектър още повече, поради факта, че вътре има и други компоненти, които не биха могли да взаимодействат нормално на определен волтаж или напрежение.

*Как волтажа определя състоянието на вашия телефон.

Намаляването на волтажа прави телефона по-бавен, а увеличаването на волтажа го прави по-бърз.Разбира се, не можете просто да увеличавате волтажа до безкрай, защото това ще направи телефона нестабилен и „параметъра на задържане“ на веригите ще бъде нарушен.Ако пък намаляваме волтажа постепенно, ще достигнем момент, в който ще бъде нарушен „параметъра на работа“. Какво се случва в тези два случая? Резултата е непредсказуем. АР ще престане да работи коректно и ще подава грешна информация.

*Как намаляване на напрежението афектира вашия телефон.

Намаляването на напрежението звучи примамливо, защото на теория ще намали енергопотреблението на телефона и ще спести батерия. На практика, обаче е друго. Ще намалите потреблението само на чипа, но потреблението на телефона като система, остава същото. В някои случаи, дори може да се влоши. Най - потребяващата енергия част в телефона не е АР, а екрана.Ако решите да намалите волтажа, трябва да намалите и честотите ,което води до примерно, по –дълго обработване на една уеб страница. През това време екрана работи и консумира напрежението, което сте спестили от АР. Разбира се, има примери в които ще спестите малко напрежение, но като цяло е препоръчително да оставите волтажите такива, каквито са зададени от производителя и от хората които познават системата на телефона из основи. Те са такива, благодарение да хиляди тестове и са доказали своите предимства.

*Как увеличаването на напрежението афектира вашия телефон.

След като сте задали по-високи честоти и волтаж, след известно време, веригите ще престанат да работят коректно и „параметъра на задържане“ ще бъде нарушен. Тоест, телефона почти задължително ще стане нестабилен. Това, че при някого, определени волтажи са проработили, не значи, че ще проработят и при вас.

*Какви са видимите въздействия от овърклок и ъндърволт.

Трудно е да се каже, поради огромния брой вериги в телефона. В много случаи няма да видите нищо нередно до един определен момент. Възможно е да се получи SOD (Sleep of Death ) на момента. В някои случаи, телефона няма да може да се събужда нормално.Тоест, рисковете от промяна на волтажите са много по – големи от евентуалните облаги, които бихте могли да получите.Повечето проблеми с чиповете след овърклок/ ъндърволт не са перманентни, но е възможно примерно да вдигнете температурата на АР до степен такава, че силикона да не издържи.

И в заключение , оставете промяната във волтажите и напреженията на процесора, в ръцете на хората, които наистина знаят какво правят.

Beware of Котка!
Цитирай
#2

Темата е много изчерпателна и като цяло полезна, но ако имаме мярка, граници и най-вече познания - можем да постигнем една по-добра работа на нашия телефон, точно чрез Overclock.

SGS 6 [Stock 6.0.1]

Цитирай
#3

Повече греене и по-голяма консумация. Това се постига с овърклок.
М/у другото, бих нарекъл Епъл разработчици на процесори но производител в никакъв случай

☜ПаднаЛ АнгеЛ☞
ЕСъМъ  за светъл живот. 
Цитирай
#4

И аз съм против сменянето на волтажа..... той така или иначе е от един до няколко волта, това просто е безбожно!
Намаляването на волтажа е позитивно действие САМО ако се прилага на къстъм ромове, когато го оверклоквате стабилно (примерно над 15%), но както колегата каза види до други проблеми и забавяне на абсолютно всичко !!
Увеличаването на волтажа е лоша идея, понеже сгрява телефонът ви и освен, че може да повреди всяка част заради високата температура, разликата в производителността няма да е кой-знае каква, а й...
телефонът/таблета са ви така настроени, че когато надвишът определена температура (обикновено 40 градуса по целзий) и автоматично ви събаря производителността! Това естествено можете да го заобиколите, но тогава получавате реален шанс буквално да си изпържите телефона, карайки видеото и процесора да вдигат по-големи градуси от тези, които са 'добри' за устройството ви Smile

[LG P350-> Optimus_Ice_Jelly rom; Beats&MegaBassMod; Amonra2; SDext1.1GB; chainfire~powervr;swap:256mb]
[Samsung Galaxy S Duos 2] Стоков ром, руутнат, клокуорк рикавъри, линк2есди и стотици туийкове
Цитирай
#5

+1 за темата. Определено е полезна.

Искам да добавя нещо интересно, понеже беше засегнат термалния тротълинг (смъкване на максималната честота, при достигане на високи температури).

Ето поведението на чиповете в Nexus 7 (2013) и SGS4 (и двата с Krait 300 ядра), при еднакво натоварване (синтетичен тест) :

[Изображение: CPU0zoom.png]


anandtech


Та всеки може да си направи изводите, колко всъщност е важно охлаждането. Очевидно в днешните тънки смартфони това е невъзможно, и тротълингът се намесва доста драстично. Та обявените високи работни честоти са просто маркетинг и нищо друго. Ако някой все пак реши да забрани тротълинга, то трябва да има предвид, че при голямо и продължително натоварване, ще повреди нещо, задължително. Производителите не го слагат просто ей така.

Galaxy ➡ Galaxy Nexus  ➡  HTC one ➡  LG Opposum ➡  Nexus 5  ➡ Xperia Z  ➡  MEIZU MX4  ➡  LG G3  ➡  Galaxy S6  ➡  Motorola Nexus 6 ➡ Nexus 5X ➡ S7 ➡ iPhone 7+ ➡ Oneplus 5 ➡ Mi A2 ➡ Mi 8 ➡ Mi 9
Цитирай
#6

@e34v8 Къде точно намери такъв вид графа доста ми стана интересно как се държат други модели. Smile

Samsung Galaxy Gio ---> Galaxy Nexus 4.3 ---> HTC One m8 (6.0)
Цитирай
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)